Tareqs paella med kräftor

POPULÄRT
koket.se
Tareqs paella med kräftor
Foto: TV4
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Tareqs paella med kräftor

18 ingredienser

1.5 h

Tareq bjuder idag på en riktigt läcker paella med kräftor och saffran. En vacker och fantastiskt god måltid att njuta av om man är många.

Se Tareq Taylor laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kräftor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 3 tomater
  • 1,5 l kycklingbuljong
  • 0,5 g saffran
  • 2 cm röd chilifrukt
  • 100 g chorizokorv [1 st korv]
  • 6 kycklinglårfiléer
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 2 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad (med kvistarna)
  • 6 dl risottoris
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • vitlöksmajonnäs
  • 1 citron, i klyftor
  • färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Skala alla kräftor utom 6 stycken och lägg stjärtarna åt sidan. Spara skalen.

Buljong

  1. Koka upp buljongen med en knivsudd saffran (spara resten), skalen från kräftorna och chili. Låt koka i 10 minuter. Sila av och ställ åt sidan.

Paella

  1. Skär chorizon i små bitar och fräs den i en panna på medelvärme tills den får fin färg. Fettet i korven ska släppa och ge god smak. Ta upp och lägg korven på en tallrik.
  2. Dela lårfiléerna på hälften. Lägg kycklingen i samma panna du stekt chorizon i (utan att diska den) och bryn kycklingen runtom på medelvärme i cirka 5 minuter så att den får fin gyllene färg. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan på ett fat.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär paprikan och tomaterna i bitar eller tärningar.
  4. Lägg ner vitlök, lök och paprika i pannan och fräs tills de är mjuka. Fös grönsakerna åt sidan och fräs tomatpurén en stund under omrörning.
  5. Blanda tomatpurén med grönsakerna och fortsätt att fräsa tills den har sugits upp. Tillsätt paprikapulver och saffran och låt allt fräsa ihop på medelvärme.
  6. Lägg ner chorizon, kycklingen samt färsk timjan.
  7. Tillsätt risottoriset och låt det bli lätt genomskinligt. Blanda sist i tomaterna.
  8. Häll i den varma buljongen (börja med cirka 1 liter) och vänd runt så att riset täcks av buljong. Placera ut kycklingen lite snyggt i pannan. Låt koka i cirka 10 minuter under omrörning då och då för att inte paellan ska bli bränd.
  9. Häll i hälften av den resterande buljongen och låt koka vidare på låg eller medelvärme i 7–8 minuter. Rör helst inte i paellan nu, bara om den börjar bli bränd i botten. Om det ser ut som om buljongen håller på att koka bort helt kan du behöva tillsätta ytterligare vätska, men då går det bra med vatten.
  10. Tillsätt kräftstjärtarna och de hela kräftorna, häll på resten av buljongen och låt paellan koka i cirka 5 minuter till.
  11. Ta av från värmen, täck pannan med först plastfolie och sedan aluminiumfolie och låt allt sätta sig i cirka 15 minuter – nu ska riset vara helt färdigkokt.
  12. Servera direkt ur pannan med citron att pressa över och gärna lite bladpersilja på toppen.