Tapastallrik med minibakade potatisar och pintxos

Tapastallrik med minibakade potatisar och pintxos
Foto: Tv4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Tapastallrik med minibakade potatisar och pintxos

7

5 steg att laga

14 ingredienser

30 m

Tapastallrik bestående  av bakade minipotatisar med gräddfil och rom samt en klassisk pintxos från San Sebastian med oliver, sardeller och mild inlagd chili på tandpetare. Till serveras även lufttorkad skinka. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Minibakade potatisar

  • 500 g potatis (små)
  • 25 g smör
  • 1,5 dl gräddfil
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • 0,5 förp bacon
  • ev 1 dl löjrom (eller annan rom)
  • salt
  • olivolja

Pintxos

  • 1 förp gröna oliver utan kärnor
  • 1 förp sardellfiléer i olja, fina
  • 1 förp pimientos (eller mild inlagd chili)
  • tandpetare
  • 70 g serranoskinka (eller prosciutto)

Gör så här

  1. Potatisar
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg potatisarna i en ugnsform, ringla olja över och salta. Baka i mitten av ugnen tills potatisarna är mjuka.
  3. Strimla baconet. Stek det gyllenbrunt och knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Tryck till potatisarna likt en bakad potatis så de spricker upp. Toppa med gräddfil, bacon, örter och eventuellt lite löjrom eller annan rom.
  5. Pintxos
    Varva en oliv, en sardell och en chili på en tandpetare och ställ på ett fat. Servera pintxos och potatisar tillsammans med den lufttorkade skinkan.