Tacos med frasiga tahinibönbollar

30 m
4
Tacos med frasiga tahinibönbollar
Foto: Linus Hallgren

Vegetarisk taco när den är som bäst!

Jag älskar tahini (sesampasta) och har alltid minst två burkar stående i kylskåpet. Här smyger jag in den i både frasiga bönbollar och i en sås. Bönbollarna går att servera med fullkornsris, hirs, quinoa eller annat mumsigt, men jag har valt de i min värld lätt bortglömda hårda tacoskalen. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

2 december 2016
30 m
4

Du behöver

Frasiga tahinibönbollar

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 800 g vita bönor (2 burkar)
  • 0,5 dl tahini
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 0,5 msk spiskummin
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd

Tahinidressing

  • 0,5 dl tahini
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • en nypa salt

Servering

  • 200 g rödkål
  • 1 morot
  • 8 tacoskal

Gör så här

  1. Friasiga tahinibönbollar
    Hacka den gula löken och vitlöksklyftan fint. Fräs lökhacket i lite olivolja tills det mjuknar.
  2. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten.
  3. Blanda ner bönorna bland löken tillsammans med tahini, majsstärkelse, spiskummin, persilja, salt och svartpeppar.
  4. Häll över allt i en skål och mosa sönder bönorna med en gaffel. Du kan även mixa allt lätt i en matberedare.
  5. Forma smeten till bollar och rulla dem i pankoströbröd eller vanligt ströbröd. Stek dem gyllenbruna i rapsolja.
  6. Tahinidressing
    Mixa ihop samtliga ingredienser till tahinidressingen i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
  7. Servering
    Strimla rödkålen och moroten. Blanda.
  8. Värm tacoskalen i ugnen och fyll dem med strimlad rödkål och morot, tahinibollar och tahinidressing.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stekpannor från kända varumärken

Stekpannor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept