Tacos med frasiga tahinibönbollar

30 m
4
Tacos med frasiga tahinibönbollar
Foto: Linus Hallgren

Vegetarisk taco när den är som bäst!

Jag älskar tahini (sesampasta) och har alltid minst två burkar stående i kylskåpet. Här smyger jag in den i både frasiga bönbollar och i en sås. Bönbollarna går att servera med fullkornsris, hirs, quinoa eller annat mumsigt, men jag har valt de i min värld lätt bortglömda hårda tacoskalen. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

2 december 2016
30 m
4

Du behöver

Frasiga tahinibönbollar

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 800 g vita bönor (2 burkar)
  • 0,5 dl tahini
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 0,5 msk spiskummin
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd

Tahinidressing

  • 0,5 dl tahini
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • en nypa salt

Servering

  • 200 g rödkål
  • 1 morot
  • 8 tacoskal

Gör så här

  1. Friasiga tahinibönbollar
    Hacka den gula löken och vitlöksklyftan fint. Fräs lökhacket i lite olivolja tills det mjuknar.
  2. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten.
  3. Blanda ner bönorna bland löken tillsammans med tahini, majsstärkelse, spiskummin, persilja, salt och svartpeppar.
  4. Häll över allt i en skål och mosa sönder bönorna med en gaffel. Du kan även mixa allt lätt i en matberedare.
  5. Forma smeten till bollar och rulla dem i pankoströbröd eller vanligt ströbröd. Stek dem gyllenbruna i rapsolja.
  6. Tahinidressing
    Mixa ihop samtliga ingredienser till tahinidressingen i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
  7. Servering
    Strimla rödkålen och moroten. Blanda.
  8. Värm tacoskalen i ugnen och fyll dem med strimlad rödkål och morot, tahinibollar och tahinidressing.
Kommentera receptet

Fler goda recept