Tacopaj med quornfärs

Tacopaj med quornfärs
Foto: Ulrika Pousette
Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Tacopaj med quornfärs

Av: Sofia Antonsson

Från: Lugn mage med grön mat

28 ingredienser

1 h 45 m

Det här blir ett nytt tacoalternativ till fredagsmyset. Gör gärna dubbel sats av salsan och spara den i kylen. Det finns lökfri tacokrydda att köpa, eller så gör du enkelt din egen. /Sofia

En köttfri tacopaj som görs på quorn, tomater och serveras med hemgjord ananassalsa. Receptet är anpassat för att passa dig med IBS.

Se Sofia Antonsson laga receptet

logo

Ingredienser

4 - 6 portioner

pajdeg

  • 3 dl glutenfri mjölmix (eller siktat dinkelmjöl)
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten

Salsa

  • 400 g krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 20 blad basilika
  • 0,5 msk farinsocker
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • ev 1 tsk vitlöksolja (koncentrerad)
  • 1 röd chilifrukt (beroende på önskad styrka)
  • 0,5 ananas (färsk eller en liten burk konserverad)

Fylllning

  • 500 g quornfärs
  • smör
  • 3-4 tsk taco kryddmix (lökfri)
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri crème fraîche
  • 500 g körsbärstomater
  • 2-3 dl ost, riven
  • smör

Servering

  • grönsallad
  • tomat
  • gurka
  • tortillachips

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och finfördelat smör till pajdegen med händerna eller i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåp ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Finhacka soltorkade tomater och örter och rör ner i
  5. kastrullen. Tillsätt farinsocker, salt, peppar, vitlöksolja och finhackad chili. Låt koka ihop
  6. på låg värme ca 20 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
  7. Skala ananasen och ta bort mittstammen. Tärna den och rör ner den i tomatsåsen.
  8. Bryn quornfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra i
  9. 10–15 minuter. Rör ner crème fraiche och rör om ordentligt.
  10. Fyll pajskalet med quornfärsen. Halvera tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över osten och
  11. grädda pajen mitt i ugnen 20–30 minuter.
  12. Servera med grönsallad, tomat, gurka, ananas-salsa och tortillachips