Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil

Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil
Foto: Tv4
David lundqvist
David lundqvist

Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil

26 ingredienser

1 h + tid i kyl

Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil är en riktigt smakfull rätt perfekt som förrätt eller lättare lunch. 

Dryckestips av Kent Hammarsten, Gastrovin: Fields Of Fire, Fireside Brewery Öland Rälla. Nr 33990
Fruktig, något syrlig smak med inslag av jordgubbar och ljust bröd. Serveras vid 6-8°C.

Ingredienser

portioner

Makrill

  • 6 makrillar, urbenad filéer
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 schalottenlök, skalad och skivad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och skivad
  • 1 citron, skalet
  • 1 röd chilifrukt, skivad
  • 4 dl citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja

Tomat och rabarbersalsa

  • 200 g körsbärstomater, skurna i små bitar (blandade färger och former)
  • 100 g rabarber, skalade och skurna i små bitar
  • 100 g schalottenlök, skalad och fint skuren
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 jalapeño, urkärnad och finhackad
  • 1 citron, skalet rivet och juicen pressad
  • 1 msk citronverbena, hackad
  • 1 msk basilika, hackad
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Gräddfil

  • 2 dl gräddfil

Garnering

  • basilika, plockad
  • citronverbena, plockad
  • citronskal

Gör så här

Makrill

  1. Lägg fisken i en form med kant med skinnet nedåt. Salta och sockra.
  2. Strö sedan över lök, vitlök, citronskal och chili. Häll på citronjuicen så det täcker. Ställ i kyl och låt vila i 1,5 timme.
  3. Häll av citronen. Häll oliv- och rapsolja över fisken och låt vila i kyl i minst 30 minuter.
  4. Skär i mindre bitar och värm lätt i ugn på 100 grader, ca 4 minuter, innan servering.

Tomat och rabarbersalsa

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Gräddfil

  1. Häng gräddfilen i ett kaffefilter i en sil med bunke under i minst 2 timmar (ju längre tid desto tjockare gräddfil).
  2. Skeda eller spritsa på tallriken.

Garnering

  1. Servera den syrade makrillen med salsan, gräddfilen, basilika, citronverbena och citronzest.