Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil

Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil
Foto: Tv4

Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil

0

8 steg att laga

26 ingredienser

1 h + tid i kyl

Syrad makrill med tomat, rabarber och gräddfil är en riktigt smakfull rätt perfekt som förrätt eller lättare lunch. 

Dryckestips av Kent Hammarsten, Gastrovin: Fields Of Fire, Fireside Brewery Öland Rälla. Nr 33990
Fruktig, något syrlig smak med inslag av jordgubbar och ljust bröd. Serveras vid 6-8°C.

Ingredienser

portioner6 portioner

Makrill

  • 6 makrillar, urbenad filéer
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 schalottenlök, skalad och skivad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och skivad
  • 1 citron, skalet
  • 1 röd chilifrukt, skivad
  • 4 dl citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja

Tomat och rabarbersalsa

  • 200 g körsbärstomater, skurna i små bitar (blandade färger och former)
  • 100 g rabarber, skalade och skurna i små bitar
  • 100 g schalottenlök, skalad och fint skuren
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 jalapeño, urkärnad och finhackad
  • 1 citron, skalet rivet och juicen pressad
  • 1 msk citronverbena, hackad
  • 1 msk basilika, hackad
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Gräddfil

  • 2 dl gräddfil

Garnering

  • basilika, plockad
  • citronverbena, plockad
  • citronskal

Gör så här

  1. Makrill
    Lägg fisken i en form med kant med skinnet nedåt. Salta och sockra.
  2. Strö sedan över lök, vitlök, citronskal och chili. Häll på citronjuicen så det täcker. Ställ i kyl och låt vila i 1,5 timme.
  3. Häll av citronen. Häll oliv- och rapsolja över fisken och låt vila i kyl i minst 30 minuter.
  4. Skär i mindre bitar och värm lätt i ugn på 100 grader, ca 4 minuter, innan servering.
  5. Tomat och rabarbersalsa
    Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  6. Gräddfil
    Häng gräddfilen i ett kaffefilter i en sil med bunke under i minst 2 timmar (ju längre tid desto tjockare gräddfil).
  7. Skeda eller spritsa på tallriken.
  8. Garnering
    Servera den syrade makrillen med salsan, gräddfilen, basilika, citronverbena och citronzest.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer