Helstekt oxfilé med rödvinssås, späda grönsaker och hasselbackspotatis

Helstekt oxfilé med rödvinssås, späda grönsaker och hasselbackspotatis
Foto: TV4

Helstekt oxfilé med rödvinssås, späda grönsaker och hasselbackspotatis

22 ingredienser

1,5 h

Lyxigaste nyårsmiddagen med örtrullad helstekt oxfilé,hasselbackspotatis med parmesan och blancherade grönsaker. Och rödvinssås, så klart.
Här hittar du receptet på Leif Mannerströms klassiska rödvinssås.
Osäker på vilken innertemperatur din oxfilé ska ha? Spana in vår guide här.

Dryckestips
Marqués de Murrieta Reserva 2008 (nr 2612) 139 kr
Allesverloren Shiraz (nr 29002) 99 kr
Bollinger Rosé (nr 7755) 559 kr
Alk fritt en kopp te - lapsang souchong - snyggt om det finns en snygg tekanna, gärna i gjutjärn och tekopp.

Ingredienser

portioner4 - 6

Helstekt, örtrullad oxfilé

  • 700 g oxfilé (välmarmorerad, beräkna 150-200 g per person)
  • 1 hel vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka färsk körvel
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka gräslök
  • kvist dragon
  • neutral olja (att rulla och steka i)
  • smör, att steka i

Späda grönsaker

  • haricots verts
  • knippmorot (späda)
  • bladspenat
  • salladslök
  • salt
  • peppar
  • persilja, finhackad

Hasselbackspotatis

  • 2 potatisar (per person)
  • smör
  • salt
  • peppar
  • ströbröd
  • ev parmesanost

Gör så här

  1. Låt oxfilén bli rumstempererad så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den. En timme innan tillagning är lämpligt att ta fram köttet.
  2. Värm ugnen till 120 grader. Gnid in köttet i en neutral olja så att salt och nymald svartpeppar sedan fäster på köttet.
  3. Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten.
  4. Sänk eventuellt värmen en aning och tillsätt därefter rejält med smör som du öser över köttet med hjälp av en sked. Temperaturen i stekpannan ska vara precis så att smöret hela tiden bubblar men utan att det bränns vid.
  5. Halvera en hel vitlök och lägg ner även den att steka med, med skal och allt.
  6. Fortsätt att ösa köttet noga med smör medan du steker runt om på alla sidor.
  7. Lägg över köttbiten och vitlöken i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen till den innertemperatur du föredrar på din oxfilé. Om du inte kan känna på konsistensen när det är färdigt så använd en köttermometer. Det är viktigt att inte översteka det fina köttet!
  8. Finhacka körvel, persilja, gräslök, repade blad av timjan samt dragon (ta inte för mycket dragon då den lätt tar över med sin kraftiga smak).
  9. Bred ut ett örttäcke på en skärbräda eller en plåt, rulla därefter den färdigstekta oxfilén i örterna så att den täcks runt om.
  10. Låt köttet vila innan du trancherar så att köttsafterna hinner fördela sig fint i köttet istället för att de rinner ut när du skär upp.

Grönsaker

  1. Skär salladslöken i bitar, blanchera haricot verts och hela, späda knippmorötter (lägg i kokande vatten i någon minut, kyl därefter ned i isvatten för att få krispiga grönsaker).
  2. Fräs grönsakerna i olja, vänd ner bladspenaten sist av allt så den behåller sin spänst och avsluta med lite salt, peppar samt finhackad persilja.

Hasselbackspotatis

  1. Tornera potatisen så de får en snygg form. Skär skivor nästan hela vägen ned, men potatisen ska hålla ihop. Ta gärna hjälp av en träsked att lägga potatisen i så går det lättare och du riskerar inte att skära hela vägen igenom.
  2. Toppa potatisen med smör, salt och peppar. Låt gå i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Ta sedan ut dem och ös med smöret samt strö över ströbröd och eventuellt parmesan. Låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.