Gräddfilspannacotta med kryddig fruktkompott

Gräddfilspannacotta med kryddig fruktkompott
Foto: TV4

Gräddfilspannacotta med kryddig fruktkompott

13 ingredienser

2,5 h

Fräsch pannacotta med den perfekta konsistensen. Eftersom den är gjord på mestadels gräddfil är den lite lättare än den klassiska varianten. Toppas med en kryddig äppel- och päronkompott.

Dryckestips
Nivole (nr 7787) Italien 375 ml
Graham's Six Grapes Reserve Port (nr 8045) 
Alk fritt - Toselli Spumante (nr 1996)

Vill du laga hela nyårsmenyn? Spana in alla recept här.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 150 g strösocker [ca 1,5 dl]
  • 3 gelatinblad
  • 7 dl gräddfil

Kompott på äpple och päron

  • 1-2 äpplen
  • 1-2 päron
  • 1-2 msk smör
  • 1-2 msk strösocker
  • lag, från syltad ingefära
  • malen kanel
  • kardemummakärnor, mortlade

Servering

  • färsk citronmeliss (eller mynta)

Gör så här

Pannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Skrapa ur vaniljstången i en kastrull. Koka upp vaniljfrön, den urskrapade vaniljstången, grädde och socker. Ta av från plattan.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddkoket. Avsluta med gräddfilen. Sila av pannacottan och fyll glas, formar eller vad du vill. Ställ i kylen i minst två h.

Fruktkompott

  1. Kärna ur, skala och skär äpple och päron i fina små kuber.
  2. Låt kuberna karamelliseras tillsammans med smör, socker, kanel och kardemumma i en kastrull.
  3. Tillsätt lag från syltad ingefära efter smak, låt koka ihop någon minut.
  4. Stjälp upp gräddfilspannacottan på fat och toppa med en sked av kompotten samt en kvist citronmeliss eller mynta. Vill du ha lite lösare kompott runt om, tillsätt ytterligare lag från syltad ingefära.