Ugnsstekt hälleflundra med rödvinssås
Ugnsstekt hälleflundra med rödvinssås
22 ingredienser
1h
Stekt hälleflundra med rödvinssås, serveras med smörstekt svamp och blomkålspuré.
Se fler recept från
Ingredienser
- 600 g hälleflundra
- matolja, till pensling
- salt (efter smak)
Blomkålspuré
- 0,67 blomkål
- 4 msk crème fraîche
- salt
- vitpeppar
Citronglaserade blomkålsbuketter
- 0,33 blomkål
- 0,5 citron, saften av
- salt (efter smak)
svamp
- 200 g skogschampinjoner och shiitake
- 2 msk smör
- salt
- malen svartpeppar
Rödvinssås
- 2 schalottenlökar
- 6 dl rött vin
- 4 dl hönsbuljong (eller kalvfond)
- 2 lagerblad
- 4 kvistar timjan
- 75 g smör
- salt
- malen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader. Skär hälleflundran i fyra bitar, pensla med matolja på skinnsidan (undersidan) och salta.
Rödvinssås
- Hacka schalottenlöken till såsen. Blanda den med vin, fond och örter i en kastrull och reducera på medelvärme tills det återstår knappt 2 ½ dl.
- Sila av såsen, ställ tillbaks den på värmen och vispa ner rumsvarmt smör, lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
Blomkålspuré
- Skär blomkålen till purén i bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Mixa med stavmixer till slät konsistens.
- Blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och vitpeppar.
Citronglaserad blomkål
- Gör citronglaserad blomkål genom att skära ut små fina buketter av blomkålen och koka dem precis mjuka i saltat vatten. Krydda med citronsaft och salt.
Svamp
- Kvarta svamparna och stek dem i smör. Salta och peppra.
Ugnsstekt hälleflundra
- Stek hälleflundran i ugnen i 15–20 min beroende på tjocklek, eller tills kärntemperaturen är 48 grader.
- Servera fisken med rödvinssås, svamp och blomkålspuré och garnera med blomkålsbuketterna.