Sparrisrisotto med gremolata
Sparrisrisotto med gremolata
16 ingredienser
45 min
Sparrisrisotto med gremolata, en risotto enligt recept av Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson.
Se fler recept från
Ingredienser
Sparrisrisotto
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 2,5 dl carnaroliris (eller avioriris)
- 2 dl vitt vin
- 6 dl hönsbuljong (kan bytas till grönsaksbuljong för vegetariskt alternativ)
- 2 dl parmesanost, riven
- 3 msk smör
- 1 knippe grön sparris
- 2 dl babyspenat
- salt
- svartpeppar, nymald
- gräslök, hackad
gremolata
- 1 citron, saft och rivet skal
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 2 dl färsk bladpersilja, plockad
- 1 dl olivolja
Gör så här
Risotto
- Fräs schalottenlök lök på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt ris och fräs glansigt ytterligare någon minut,
- Slå på vin och hälften av hönsbuljongen, låt svälla på låg värme under lock.
- Tillsätt resterande buljong när vätskemängden minskar och rör om emellanåt.
- Hacka sparrisen i centimeterstora bitar, spara knopparna.
- Tillsätt parmesanost i riset när det fortfarande har en liten kärna. Tillsätt smöret och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Rör i sparrisbitar, babyspenat och hackad gräslök.
Gremolata
- Mixa alla ingredienser med stavmixer eller blender till en grön sås.