Tartar på gravad hjort med honungsdressing

4 röster
45 min
4
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Honungsdressing

  • 2 dl honung
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 dl förvällda senapsfrön (bruna och gula)
  • 0,5 dl sherryvinäger
  • 3 msk japansk soja

Picklade kantareller

  • 80 g små kantareller
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron, skal från
  • 2 kvist backtimjan

Krutonger

  • 4 skiva vitt bröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvist backtimjan
  • ca 50 g smör
  • salt (efter smak)

Servering

  • 400 g gravad hjortfilé
  • 20 g riven hårdost (t ex parmesan)
  • 40 g blandade blad (t ex röda mangoldskott, rucola eller machésallad)

Gör så här

  1. Dressing
    Blanda alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Häll upp i tätslutande burkar och förvara i kyl.
  2. Picklade kantareller
    Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med citronskal och timjan, låt svalna.
  3. Putsa kantarellerna rena och lägg ner i den kalla lagen, låt ligga i ca 30 minuter.
  4. Krutonger
    Skär bort kanterna och plocka ner brödet i mindre bitar.
  5. Smält hälften av smöret i en stekpanna och lägg i brödbitarna. Salta och lägg i vitlök och timjankvistar i stekningen.
  6. Tillsätt mer smör eftersom det sugs in i brödet. När brödet är gyllene, häll upp på papper och låt rinna av.
  7. Servering
    Tärna hjortfilén i små fina tärningar och sprid ut på tallrikarna. Sprid ut svampen och krutonger över köttet och riv sedan osten över. Toppa med salladbladen och rikligt med honungsdressing.
16 december 2014