Tartar på gravad hjort med honungsdressing

1 röst
45 min
4

Christian Hellbergs enkla tartar på gravad hjortfilé serveras med picklade kantareller, smörstekta krutonger och honungsdressing med senap.

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Honungsdressing

  • 2 dl honung
  • 2 msk grovsenap
  • 1 dl förvällda senapsfrön (bruna och gula)
  • 0,5 dl sherryvinäger
  • 3 msk ljus soja

Picklade kantareller

  • 80 g små kantareller
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron, skal från
  • 2 kvistar backtimjan

Krutonger

  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar backtimjan
  • ca 50 g smör
  • salt, efter smak

Servering

  • 400 g gravad hjortfilé
  • 20 g riven hårdost, t ex parmesan
  • 40 g blandade blad, t ex röda mangoldskott, rucola eller machésallad

Gör så här

  1. Dressing
    Blanda alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Häll upp i tätslutande burkar och förvara i kyl.
  2. Picklade kantareller
    Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med citronskal och timjan, låt svalna.
  3. Putsa kantarellerna rena och lägg ner i den kalla lagen, låt ligga i ca 30 minuter.
  4. Krutonger
    Skär bort kanterna och plocka ner brödet i mindre bitar.
  5. Smält hälften av smöret i en stekpanna och lägg i brödbitarna. Salta och lägg i vitlök och timjankvistar i stekningen.
  6. Tillsätt mer smör eftersom det sugs in i brödet. När brödet är gyllene, häll upp på papper och låt rinna av.
  7. Servering
    Tärna hjortfilén i små fina tärningar och sprid ut på tallrikarna. Sprid ut svampen och krutonger över köttet och riv sedan osten över. Toppa med salladbladen och rikligt med honungsdressing.
16 december 2014

Fler goda recept