En helgrön middagsrätt med få komponenter som går snabbt att laga. Len bönkräm matchas mot brynt lök och ugnsrostad svartkål. Äpple bidrar med krisp och fräschör.
Skala, halvera och skiva löken. Stek den på låg värme i lite rapsolja, först under lock och i takt med att den mjuknar och blir genomskinlig så lyft locket och höj värmen. Låt löken bli karamelliserad med lite finskuren timjan. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll av och mixa bönorna med olja, fänkål, citronskal och en skvätt vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.
Värm bönkrämen i en kastrull precis före servering.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär loss bladen från svartkålens mittstam. Strimla bladen och stjälkarna för sig. Lägg hälften av bladen samt de strimlade stjälkarna på en plåt. Massera med lite olja och salt och rosta i ugn tills de blivit krispiga, 15-20 minuter.
Blanda resterande kål med pressad citronsaft, olivolja och salt. Vänd in skivat äpple och servera direkt med den rostade kålen, den varma bönkrämen och den brynta löken.