Svampkroketter med syrad lök, kål och sojamajonnäs

Johan Backéus

Svampkroketter med syrad lök, kål och sojamajonnäs

17 ingredienser

En lyxig vegetarisk middag! Friterade svampkroketter som serveras med tunt hyvlad och syrad silverlök en smakrik sojamajonnäs, kålskott och krasse.

Ingredienser

portioner

Svampkroketter

  • 70 g trattkantareller
  • 25 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 300 g mandelpotatis
  • 1 äggula
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • olja, till fritering

Syrad silverlök

  • 0,5 silverlök
  • 3 msk vitvinsvinäger

Sojamajonnäs

  • 1 ägg
  • 2 dl solrosolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk soja

Garnering

  • krasse
  • kålskott

Gör så här

Svampkroketter

  1. Stek svampen på medelhög temperatur i smör tills det börjar få färg. Tillsätt finhackad schalottenlök och fortsätt steka tills löken mjuknat.
  2. Koka potatisen med skalet på tills den blir mjuk och använd potatispress för att pressa den. Blanda potatis med äggulan och svampblandningen till en jämn massa och forma till runda små, ca 3 cm i diameter.
  3. Rulla potatisbollarna i mjöl, sedan i ägg och sist pankoströbröd.
  4. Hetta upp en kastrull med olja och fritera kroketterna i 180 grader till gyllene.

Syrad silverlök

  1. Skiva löken tunt på mandolin eller skär så tunt du bara kan. Lägg skivorna i vinägern och låt dra i minst 5 minuter.

Sojamajonnäs

  1. Lägg alla ingredienser i ett mixerrör som en stavmixer precis får plats i. Håll munstycket mot botten och mixa. För mixerstaven sakta uppåt tills att en tjock konsistens uppstår. Smaka av med salt.
  2. Klipp kryddkrassen och plocka kålbladen och servera allt tillsammans.