Svampfräs med kinesisk chilisås och ris
Svampfräs med kinesisk chilisås och ris
19 ingredienser
40 min
Smakrik middagsrätt med ris, färska grönsaker och fräst svamp i en läcker kryddstark sås som du gör på bland annat chiliolja, sesamolja och sichuanpeppar.
Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser
- 300 g ostronskivling
- 2 gula lökar, strimlad
- 2 morötter, strimlad
- olja, till stekning
- salt
- 2 gurkor, strimlad
- 4 salladslökar, strimlad
Sås
- 1 msk sichuanpeppar
- 2 msk rostade sesamfrön (rosta själv i torr och het panna eller köp färdigrostade)
- 2 msk strösocker
- ev 0,5 tsk MSG
- 2 msk svart risvinäger
- 4 msk japansk soja
- 1 dl chiliolja, t ex. Laoganma crispy chilli oil
- 3 msk tahinipasta (eller jordnötssmör)
- 1 tsk sesamolja
Till servering
- 4 port jasminris, nykokt
- 1 msk sichuanpeppar, lätt mortlade och rostade
- rostade sesamfrön
Gör så här
- Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
- Bryt/riv svampen i grova bitar. Skala och skör löken i strimlor och morötterna i stavar.
- Fräs svampen i olja i en het stekpanna tills den fått lite yta. Lägg i morötter och lök och fortsätt steka tills allt mjuknat lite. Salta lätt.
- Rosta sichuanpepparn i en torr stekpanna på medelhög värme. Ta upp ur pannan och stöt i en mortel.
- Lägg tillbaka sichuanpepparn i stekpannan tillsammans med sesamfrön, socker, MSG, risvinäger, soja, tahini, chiliolja och sesamolja. Låt koka upp och rör om till en slät sås. Smaka av med salt.
- Häll såsen i pannan med svamp och grönsaker. Blanda runt.
- Strimla gurka och salladslök.
- Servera det heta svampfräset med nykokt ris. Toppa med gurka och salladslök.