Sushiris, Frida Ronges recept

5 röster

Ett riktigt bra grundrecept på hur du kokar sushiris samt sushi su (sushivinäger). Kan göras både med och utan riskokare.

Du behöver

Sushi su

 • 30 g risvinäger (gärna röd risvinäger)
 • 30 g mirin
 • 45 g strösocker
 • 4 g havssalt

Koka ris

 • 3 dl rundkornigt ris
 • 2,5 dl vatten (för riskokare/3 dl för kastrull)

Gör så här

 1. Sushi su
  Koka upp en liten del mirin med socker och salt i en kastrull tills socker och salt lösts upp. Tillsatt resten av ingredienserna. Låt svalna och sila.
 2. Tvätta riset
  Tvätta riset försiktigt i kallt vatten. Blanda runt riset med händerna i vattnet och byt vatten fem gånger. Häll upp nytt vatten och låt riset stå i vattnet 20 minuter. Häll av vattnet.
 3. Koka i riskokare
  Lägg riset i en riskokare. Mat upp 2,5 dl vatten i riskokaren. Sätt på riskokaren med lock. Sätt den på ”cook”, riset kokas då cirka 20 minuter. Därefter slår den automatiskt över till ”warm”. Låt riset stå i kokaren 10–15 minuter.
 4. Koka i kastrull
  Lägg riset i en kastrull och mät upp 3 dl vatten i kastrullen. Koka upp riset med lock på hög varme och dra genast ner värmen till lägsta temperatur när det har kokat upp. Låt riset sjuda i kastrullen med lock cirka 20 minuter. Dra av kastrullen från värmen och låt stå 10–15 minuter.
 5. Sushiris
  Lägg riset i en hangiri (träkärl för ris) eller en plastbunke och låt ånga av någon minut. Blanda i sushi su (ca 70 g sushi su till 3 dl okokt ris) med en risspade eller en slickepott, lite i taget. Riskornen ska separera från varandra när man blandar med sushi su för att sen klibba ihop igen. Lägg en fuktig kökshandduk över riset för att det inte ska torka.
10 mars 2017