• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sushiris, Frida Ronges recept

Frida Ronge
Frida Ronge

Sushiris, Frida Ronges recept

5 steg att laga

6 ingredienser

Ett riktigt bra grundrecept på hur du kokar sushiris samt sushi su (sushivinäger). Kan göras både med och utan riskokare.

Ingredienser

Sushi su

  • 30 g risvinäger (gärna röd risvinäger)
  • 30 g mirin
  • 45 g strösocker
  • 4 g havssalt

Koka ris

  • 3 dl rundkornigt ris
  • 2,5 dl vatten (för riskokare/3 dl för kastrull)

Gör så här

  1. Sushi su
    Koka upp en liten del mirin med socker och salt i en kastrull tills socker och salt lösts upp. Tillsatt resten av ingredienserna. Låt svalna och sila.
  2. Tvätta riset
    Tvätta riset försiktigt i kallt vatten. Blanda runt riset med händerna i vattnet och byt vatten fem gånger. Häll upp nytt vatten och låt riset stå i vattnet 20 minuter. Häll av vattnet.
  3. Koka i riskokare
    Lägg riset i en riskokare. Mat upp 2,5 dl vatten i riskokaren. Sätt på riskokaren med lock. Sätt den på ”cook”, riset kokas då cirka 20 minuter. Därefter slår den automatiskt över till ”warm”. Låt riset stå i kokaren 10–15 minuter.
  4. Koka i kastrull
    Lägg riset i en kastrull och mät upp 3 dl vatten i kastrullen. Koka upp riset med lock på hög varme och dra genast ner värmen till lägsta temperatur när det har kokat upp. Låt riset sjuda i kastrullen med lock cirka 20 minuter. Dra av kastrullen från värmen och låt stå 10–15 minuter.
  5. Sushiris
    Lägg riset i en hangiri (träkärl för ris) eller en plastbunke och låt ånga av någon minut. Blanda i sushi su (ca 70 g sushi su till 3 dl okokt ris) med en risspade eller en slickepott, lite i taget. Riskornen ska separera från varandra när man blandar med sushi su för att sen klibba ihop igen. Lägg en fuktig kökshandduk över riset för att det inte ska torka.