Sushi bowl med tonfisk och kålrotsgari

Sushi bowl med tonfisk och kålrotsgari
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Sushi bowl med tonfisk och kålrotsgari

0

26 ingredienser

20 m + tid i kylen

Den här skålen är fylld med tonfisk, ris och klassisk sushismaker. Perfekt till både lunch och middag!

Ingredienser

portioner4
  • 400 g tonfisk (msc-certifierad)
  • salt
  • ca 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • 3,5 dl sushiris (se recept längre ner)
  • 2 msk soja
  • sesamolja (några droppar)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 sallad
  • 1 avokado, i bitar
  • 2 salladslökar, finskuren
  • 0,5 kruka färsk koriander, shisoblad eller mynta
  • 1 dl kålrotsgari (se recept längre ner)
  • 4 msk furikake (eller sesamfrön)
  • 1 ark nori, klippt i bitar

Sushi ris

  • 3,5 dl sushiris
  • 1,6 dl vatten
  • ca 0,5 dl sushi su (se recept längre ner)

Sushi su

  • 1 dl risvinäger
  • 1 dl mirin
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk salt

Kålrotsgari

  • 250 g vatten
  • 2 g salt
  • 175 g strösocker
  • 75 g färsk ingefära, fint hackad
  • 300 g risvinäger
  • 150 g kålrot (svensk ekologisk)

Gör så här

  1. Skär tonfisken i kuber och torrsalta försiktigt, låt ligga i rumstemperatur ca 10 minuter. Blanda sedan med olivolja och svartpeppar.
  2. Tvätta och koka riset. Blanda därefter med sushi su, se recept längre ner.
  3. Blanda ner soja och några droppar sesamolja i majonnäsen.
  4. Lägg riset i en skål, lägg på majonnäsen och resten av ingredienserna.
  5. Sushiris
    Tvätta riset i en bunke under rinnande kallt vatten, töm ut vattnet och fyll på med nytt vatten. Gör denna metod tills vattnet är genomskilnligt, det tar ca 15 minuter.
  6. Låt stå i kallt vatten ca 30 minuter.
  7. Sila bort vattnet igen, lägg riset i riskokaren och fyll på med nytt vatten.
  8. Koka riset i 20 minuter i riskokaren och låt stå på ånga “warming” i ca 20 minuter.
  9. Blanda riset med lite sushi su i taget (se recept längre ner) och blanda försiktigt med en slev så att riset blir marinerat.
  10. Sushi su
    Värm ingredienserna till sushi su på spisen tills socker och salt lösts sig.
  11. Kålrotsgari
    Koka upp vatten, salt och socker med 50 g fint hackad ingefära tills sockret smälter. Låt sedan lagen svalna.
  12. Tillsätt risvinäger och 25 g ingefära. Låt det stå i rumstemperatur över natten och sila sedan lagen.
  13. Hyvla kålrot tunt med hjälp av en mandolin. Häll över ingefära lagen på kålroten och låt det marinera i kylen i minst ett dygn.
  14. Lägg upp alla komponenter i en skål och garnera med klippt nori och furikake.