Surströmmingslåda

NYHET
Surströmmingslåda
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Surströmmingslåda

9 ingredienser

1 h

Receptet kan göras på olika sätt. Antingen görs den som en Jansson där ansjovisen byts ut mot surströmming eller som en laxpudding då laxen byts mot surströmming. Det går bra att ta lite mindre mängd surströmming då den har en kraftigare smak än både ansjovis och lax.

Ingredienser

4 - 6 portioner
  • 1 förp surströmming (liten)
  • 8-10 potatisar, kokta och kalla
  • 2 gula lökar, finhackade (medelstora, eller rödlök)
  • 2-3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • vetemjöl
  • nymalen vitpeppar
  • skorpmjöl
  • smör

Gör så här

  1. Rensa surströmmingen och skär den i bitar.
  2. Skär potatisen i skivor.
  3. Varva strömming, potatis och lök i en smord eldfast form. Översta lagret skall vara potatis.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl. Smaksätt med vitpeppar.
  5. Häll äggstanningen över strömmingen, potatisen och löken.
  6. Strö över skorpmjöl och lägg på några klickar smör.
  7. Grädda i ugnen på 175 grader tills äggstanningen har stelnat (ca 45 minuter).
  8. Servera med smält smör.