Surströmmingsklämma med tillbehör

Surströmmingsklämma med tillbehör
Malin Söderström
Malin Söderström

Surströmmingsklämma med tillbehör

10 ingredienser

20 m

”Surströmming äts bäst i goda vänners lag och på tallriken eller klämma. För nybörjare är en klämma ett bra sätt att introducera surströmmingen.” /Malin Söderström

Ingredienser

portioner4 - 8
  • tunnbröd (mjukt eller hårt)
  • smör
  • mandelpotatis, nykokt
  • surströmming
  • rödlök, hackad
  • gräslök, hackad
  • hårdost (vällagrad t.ex. Västerbottensost)

Exempel på tillbehör

  • gräddfil
  • tomat, fint tärnad
  • äppelmos

Gör så här

  1. Smöra ett tunnbröd, mjukt eller hårt, generöst.
  2. Skiva några potatisar och fördela på halva brödet.
  3. Filea surströmming och lägg ovanpå potatisen och strössla hackad lök över.
  4. Bryt brödet så att den smörade brödbiten blir till lock.
  5. Det går såklart helt utmärkt att äta surströmmingen på tallrik med potatis, lök och gräddfil och en smörad tunnbrödsmacka med lagrad hårdost.
  6. Till surströmmingen passar det bra med en kall öl och snaps.