Surf n turf-spett

NYHET
Surf n turf-spett
Foto: Tv4

Surf n turf-spett

46 ingredienser

1 h + marinering

Surf n turf-spett med lyxigt potatismos, dragonsås och mangosalsa.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinerad fläskkarré

  • 400 g fläskkarré
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 limefrukt, pressad saft
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk honung
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Marinerad torsk

  • 400 g torskfilé, färsk
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk persilja
  • 0,5 limefrukt, pressad saft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • salt
  • svartpeppar

Mangosalsa

  • 250 g mango, i kuber
  • 0,5 gurka, tärnad
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk persilja
  • 1 limefrukt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk crema di balsamico

Potatismos

  • 800 g potatis
  • 100 g smör
  • 2-3 dl standardmjölk (beroende på hur fast mos du vill ha)
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl cheddarost, riven
  • 1 äggula
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk tomatpuré
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk dragon
  • cayennepeppar [1 knivsudd]
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Marinerad fläskkarré

  1. Putsa fläskkarrén och skär köttet i rejäla bitar.
  2. Blanda olivolja, japansk soja, saften från en halv lime, sambal oelek, honung, en finriven vitlöksklyfta, salt och peppar i en skål.
  3. Låt fläskkarrén marinera i blandningen i minst 4 timmar.

Marinerad torsk

  1. Putsa torsken och skär fisken i rejäla bitar.
  2. Blanda rapsolja, honung, finhackad persilja, saften från en halv lime, en finriven vitlöksklyfta, sambal oelek, salt och svartpeppar.
  3. Marinera torsken i blandningen i minst 2 timmar.
  4. Trä fisken och karrén på spett och grilla i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader.

Mangosalsa

  1. Skala och skär mangon i kuber. Eller tina frusna mangokuber.
  2. Tärna en halv gurka och finhacka rödlök.
  3. Finhacka även persilja.
  4. Blanda samman frukt och grönt med saften från en lime, rapsolja och balsamico.
  5. Ställ i kylen fram till servering.

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Använd en potatisstomp och mosa den kokta potatisen.
  3. Addera smör, mjölk, riven parmesanost, riven cheddarost, äggula och kryddor.
  4. Vispa moset fluffigt med elvisp.

Sås

  1. Finhacka schalottenlök och fräs i en liten kastrull med smör.
  2. Addera vitvinsvinäger samt tomatpuré och låt fräsa.
  3. Häll på grädde, dragon, cayennepeppar, dijonsenap, fond och sambal oelek.
  4. Låt småputtra några minuter.

Servering

  1. Lägg upp potatismos, ett fiskspett och ett köttspett samt sås och mangosalsa på varje tallrik.