Surdegstoast med kantareller och ägg

Foto: Tv4
Surdegstoast med kantareller och ägg
13 ingredienser
30 m
Surdegstoast med stuvade kantareller och pocherat ägg blir en festlig förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kantarellstuvning
- 1 schalottenlök, fint tärnad
- 3 msk smör
- 2 dl kantareller
- 1 dl grädde
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 1 krm soja (ljus)
Toast
- 4 skivor surdegsbröd
- 2 avokador
Pocherat ägg
- 1 l vatten
- 1 msk ättiksprit 12 %
- 0,5 msk salt
- 4 ägg
Gör så här
Kantarellstuvning
- Skala och hacka löken fint.
- Fräs sedan löken i hälften av smöret i en stor kastrull.
- Fräs svampen i resterande smör tills all vätska kokat bort.
- Häll svampen i kastrullen med den frästa löken.
- Häll i grädden och koka ihop tills det tjocknat.
- Smaka av stuvningen med salt, peppar och soja.
Toast
- Rosta fyra skivor surdegsbröd i ugnen på 175 grader i 5 minuter.
- Dela och skär upp avokadon i tunna skivor.
- Fördela ett jämnt lager avokado på det rostade brödet och lägg på en fjärdedel av svampstuvningen på varje brödskiva
Pocherat ägg
- Koka upp vatten, ättika och salt.
- Knäck äggen ett och ett i en kaffekopp och häll försiktigt ner i vattnet.
- Sänk värmen och sjud äggen i cirka 3 minuter.
- Vänd på äggen efter halva tiden.
- Lyft upp äggen med en hålslev och lägg ett ägg på toppen av kantarellstuvningen.