Surdegstoast med kantareller och ägg

Surdegstoast med kantareller och ägg
Foto: Tv4

Surdegstoast med kantareller och ägg

Av: Pernilla - Arboga

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m

Surdegstoast med stuvade kantareller och pocherat ägg blir en festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kantarellstuvning

  • 1 schalottenlök, fint tärnad
  • 3 msk smör
  • 2 dl kantareller
  • 1 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 krm soja (ljus)

Toast

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 avokador

Pocherat ägg

  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 0,5 msk salt
  • 4 ägg

Gör så här

Kantarellstuvning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs sedan löken i hälften av smöret i en stor kastrull.
  3. Fräs svampen i resterande smör tills all vätska kokat bort.
  4. Häll svampen i kastrullen med den frästa löken.
  5. Häll i grädden och koka ihop tills det tjocknat.
  6. Smaka av stuvningen med salt, peppar och soja.

Toast

  1. Rosta fyra skivor surdegsbröd i ugnen på 175 grader i 5 minuter.
  2. Dela och skär upp avokadon i tunna skivor.
  3. Fördela ett jämnt lager avokado på det rostade brödet och lägg på en fjärdedel av svampstuvningen på varje brödskiva

Pocherat ägg

  1. Koka upp vatten, ättika och salt.
  2. Knäck äggen ett och ett i en kaffekopp och häll försiktigt ner i vattnet.
  3. Sänk värmen och sjud äggen i cirka 3 minuter.
  4. Vänd på äggen efter halva tiden.
  5. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg ett ägg på toppen av kantarellstuvningen.