• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Surdegsmacka med svamp och örtröra

Zeta Surdegsmacka med svamp och örtröra
Foto: Zeta
Zeta ny logga
Zeta ny logga

Surdegsmacka med svamp och örtröra

19 steg att laga

16 ingredienser

30 m

Bjud på en smakrik lunchmacka med BreOliv örtröra, toppad med varm svamp, linser och grönkål. Mättande, lyxigt och riktigt gott!

Tips! Den här mackan är vegansk, men skulle också bli god med hyvlad parmesan på toppen.

Zeta BreOliv är bredbart pålägg gjord på 72% extra jungfruolivolja och 18% fett från sheanötter.

Zeta breoliv

Ingredienser

4 portioner
  • 4 msk Zeta BreOliv (eller BreOliv Mild)
  • 1 msk Zeta kapris medelstora
  • 1 kruka persilja

Svamptopping

  • 2 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 6 dl blandad svamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk Zeta vitvinsvinäger
  • 2 blad grönkål (utan stjälk)
  • 0,5 förp Zeta Ekologiska Linser
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Rågsurdegsbröd i gryta

  • 1 dl rågsurdeg
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl [330 g]
  • 4 dl rågmjöl [170 g]

Gör så här

  1. Rågsurdegsbröd i gryta
    Det här är ett enklare recept som bakas i gryta för att få en knaprig skorpa och mjukt inre. Rör ihop surdeg, vatten och salt i en stor bunke och de två mjölsorterna i en annan bunke.
  2. Hacka oliverna grovt.
  3. Vänd ner mjöl och oliver i vätskan och använd en träsked för att röra ihop till en kladdig deg. Strö över extra mjöl vid behov. Degen är klar när den går att forma till en klibbig boll.
  4. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.
  5. Vänd ut den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Strö över extra mjöl och dra och vänd degen över sig själv ett par gånger. Den ska vara klibbig men håll samman.
  6. Mjöla en jäskorg eller skål och lägg i degen med den släta sidan nedåt.
  7. Låt jäsa i ytterligare två timmar.
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och stoppa in en ugnssäker gryta med lock.
  9. Använd grytlappar för att ta ut den varma grytan, strö över ett tunt lager mjöl och vänd försiktigt ner degen i grytan.
  10. Sätt på locket och låt baka i 30 minuter. Ta sedan av locket, sänk värmen till 230 grader i ca 20 minuter till.
  11. Brödet är klart när det har en fin skorpa och låter ihåligt när man knackar på det.
  12. Låt stå och svalna innan du skär upp brödet så bevaras saftigheten bättre.
  13. BreOliv örtröra
    Gör örtröran genom att hacka kapris och persilja och röra ihop med BreOliv i en skål.
  14. Svamptopping
    Rensa och hacka svampen grovt. Skala vitlöken och krossa den med skaftet på en kniv.
  15. Värm en stor panna med olivolja på medelvärme.
  16. Lägg i svamp och vitlök och låt fräsa i ett par minuter. Häll sedan i vitvinsvinäger.
  17. Hacka grönkål och skölj linserna och vänd ner dem i pannan. Låt fräsa tills grönkålen mjuknat.
  18. Smaka av med salt och peppar.
  19. Skär ett par skivor bröd och bre på ett lager örtröra. Toppa med svampblandningen och lite färsk svartpeppar.