Stuvade ärtor och kantareller

Stuvade ärtor och kantareller
Foto: Magnus Skoglöf

Stuvade ärtor och kantareller

15 ingredienser

30 min

Recept: Paul Svensson

Det är väldigt klimatsmart med gula ärtor! Dessutom minskar bönor och ärtor matsvinnet eftersom de har lång hållbarhet! 

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk lök och ost.

TIPS! 

Var noga med osten! Det går åt hela 10 kg mjölk att göra 1 kg ost. Välj SVENSKT och välj EKO så tänker du samtidigt på planeten. Och plockar du själv dina kantareller i skogen – ja då kan det knappast bli mer miljövänligt!

WWF one planet plate ny

ONE PLANET PLATE

Den här rätten ger 0,4 kg CO2e växthusgaser per portion

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • olivolja (till stekning)
  • 300 g kantareller, rensade och putsade
  • 1 msk smör
  • 200 g gula ärtor, kokta
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 citron, rivet skal
  • 40 g smör
  • 50 g hårdost, riven smakrik svensk
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 kruka oregano, grovskuren
  • persilja, finskuren
  • gräslök, finskuren
  • salt, svartpeppar

Gör så här

  1. Svetta lök och vitlök mjuk i lite olja i en kastrull.
  2. Värm upp en stekpanna, tillsätt olja och ställ kantarellerna i stekpannan på hatten. Stek tills de är gyllenbruna och börjar sjunka ihop. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda ärtorna med löken och slå på buljongen.
  4. Tillsätt citronskal och låt koka ihop tills buljongen har en simmig konsistens. Tillsätt smör och osten. Smaka av med soja, salt, peppar och oregano. Vänd in kantarellerna och strö över persilja och gräslök. Ät och njut direkt!
TIPS!
Beräkna din klimatpåverkan här!
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus.

Läs mer