Lyxig dessert med en härlig kombination av salt och sötma.
Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén
Visa mer
4
Du behöver
Pudding, dag 1
80 g gula russin
1 tsk bikarbonat
1,5 dl vatten, kokande
Pudding, dag 2
40 g cassonadesocker
40 g mörkt muscovadosocker
1 ägg
60 g mjöl
1 tsk bakpulver
2 g malen nejlika
25 g brynt smör
Glass
250 g mjölk
250 g vispgrädde
0,5 vaniljstång
5 äggulor
90 g strösocker
Sås
80 g ingefära, sötad med lagen
100 g brynt smör
50 g cassonadesocker
50 g muscovadosocker
200 g grädde
havssalt, efter smak
Gör så här
Pudding
Slå det kokande vattnet över bikarbonat och russin. Låt vila i kyl till nästa dag.
Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ned mjöl, nejlikor och bakpulver. Vänd ner det brynta smöret och russinblandningen.
Smöra formar och fyll med smeten, baka på 185 grader i ca 15-20 minuter.
Glass
Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp grädden, mjölken och vaniljen, låt dra i 10 minuter. Vispa ihop äggula och socker. Slå den varma blandningen försiktigt över äggen under konstant vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt till 83 grader. Kyl ned, och låt smeten mogna över natten med vaniljstången i. Sila och frys i glassmaskin.
Sås
Mixa ingefära och lagen till en sirap. Koka alla ingredienser tills det blir simmigt, reducera ungefära med en fjärdedel. Smaka av såsen med flingsalt.