Riv av zestet (det yttersta gula skalet) från halva citronen med ett zestjärn. Lägg åt sidan. Dela citronen och pressa halva i en stor skål. Häll i olivoljan, salta och peppra.
Skiva fänkålen så tunt du bara kan. Skala gurkan och klyv på längden. Skrapa ur kärnorna med en tesked. Skiva gurkan i 1 cm skivor. Klyv rädisorna i kvartar och vänd ner i bunken tillsammans med fänkål och gurka. Finhacka dillen och strö över salladen och vänd runt. Ställ åt sidan och låt smakerna gifta sig, gärna i kylen.
Citronhollandaise
Smält smöret och ställ åt sidan att svalna något.
Vispa äggulorna tillsammans med den pressade saften från en citronhalva kraftigt i antingen en
metallbunke över vattenbad eller direkt i kastrullen över väldigt svag värme. Se upp så det inte blir äggröra, det får absolut inte vara för varmt. När äggulorna blivit fluffiga och tjocka, tillsätt det smälta smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle under ständig vispning. Lämna bottensatsen.
Smaka av med det rivna citronskalet, salt och vitpeppar samt med ev mer citronsaft. Ta av från
värmen medan du steker fisken.
Torsk
Peppra torskryggen. Stek sen i smör och olja i ca 2-3 minuter per sida. Servera genast med
citronhollandaise, gurk- och fänkålssallad samt kokt nypotatis.