Stekt strömming med mos och press-zucchini

POPULÄRT
Stekt strömming med mos och press-zucchini
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Stekt strömming med mos och press-zucchini

11

18 ingredienser

50 min

Klassiskt stekt strömming är så gott. Här låter Paul strömmingsfiléerna marinera i fil över natten, det gör att benen försvinner och konsistensen blir mjäll och fin, perfekt för dig som tycker att strömmings ben kan vara lite knepiga. Servera på klassiskt vis med potatismos, lingon och i det här fallet inlagd zucchini. 

Ingredienser

portioner4
  • 16 strömmingsflundror
  • 5 dl filmjölk
  • 1 msk sötstark senap
  • 50 g smör, kallt
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • rågmjöl

Potatismos

  • 600 g potatis, gärna mandelpotatis
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2-3 dl mjölk, varm
  • muskot
  • salt
  • peppar

Press-zucchini

  • 1 zucchini
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad

Till servering

  • 3 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Rör ihop filmjölk och senap. Lägg i strömmingsflundrorna och blanda runt. Låt stå i kylen några timmar, gärna över natten.
  2. Skiva eller hyvla zucchini tunt.
  3. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna. Varva zucchini, persilja i en burk. Häll på lagen och låt stå.
  4. Koka potatisen mjuk med skalet kvar. Häll av potatisen. Pressa potatisen med skalet kvar i en potatispress. Skrapa bort skalen efter varje pressning.
  5. Tillsätt smör och varm mjölk. Vispa ihop till ett slätt mos. Smaka av med salt och muskot.
  6. Lyft upp och lägg ut strömmingsflundrorna med köttsidan uppåt på ett fat eller bakplåtspapper.
  7. Hyvla på en tunn skiva smör. Salta och peppra. Strö över lite hackad persilja och lägg sedan på ytterligare en filé. Panera i rågmjöl och stek dem frasiga i olja i en stekpanna.
  8. Servera strömmingen med potatismos, press-zucchini och rårörda lingon.