Stekt sej loin med vitvinssås

koket.se
Stekt sej loin med vitvinssås
Foto: Köket.se
Frida Ronge
Frida Ronge

Stekt sej loin med vitvinssås

23 ingredienser

1 h

Stekt sej med vitvinssås, regnbågsrom, kål och ramslök blir en rätt som sätter guldkant på våren!

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vitvinssås med vit miso

  • 1 dl schalottenlök, skivad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond
  • 3 vispgrädde
  • majsstärkelse (+ vatten)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vit misopasta
  • smör (till stekning)
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft [1 skvätt]
  • salt

Sej lion och tillbehör

  • 600 g sejlfilé, i bitar á 150 g/port (sej loin)
  • 5 dl vatten
  • 50 g salt
  • 1 spetskål
  • smör
  • 25 g ramslök
  • 600 g potatis
  • 50 g forellrom
  • 2-3 dillvippor (eller andra örter)
  • 4 msk sesamfrön (yuzusesam)

Gör så här

Vitvinssås med vit miso

  1. Fräs lök och timjan i smör på låg värme utan att det får färg, ca 1 minut. Det är viktigt att det inte får färg.
  2. Tillsätt vin och koka tills ca 1,5 dl återstår.
  3. Häll i fond och reducera till hälften.
  4. Tillsätt grädden och koka upp.
  5. Red av med majsstärkelse blandat med vatten ock koka upp så att såsen får en fin konsistens.
  6. Mixa i smör med en stavmixer och smaka av såsen med vit miso eventuellt salt, peppar och en skvätt citronsaft.

Sej lion och tillbehör

  1. Blanda vatten och salt så att det löser sig. Lägg i fisken i ca 20 minuter.
  2. Dela under tiden kålen i 4 delar.
  3. Blanchera kålen i saltat vatten tills den är mjuk. Spola sedan under kallt vatten och lägg på papper så att den torkar upp.
  4. Lyft upp och torka av fisken ordentligt.
  5. Stek fisken med skinnsidan neråt på hög värme så att fisken får en ordentlig stekyta. Lägg smör i pannan och ös fisken med smöret. Fisken skall ha en innertemperatur på 48-52 grader.
  6. Lägg sedan fisken på ett bleck.
  7. Stek ramslöken och kålen i smör.

Servering

  1. Koka upp såsen så att den är riktigt varm.
  2. Mixa sedan upp såsen så att den blir skummig och fin.
  3. Lägg potatis, kål och ramslök på tallrikar.
  4. Toppa med sejrygg, häll över sås och strö på forellrom, dill och yuzusesam.