Stekt portabello med smör Café de Paris och tomatsallad
Stekt portabello med smör Café de Paris och tomatsallad
22 ingredienser
40 min
Lyxig vegomiddag med ört- och vitlöksstekt portabellosvamp, ugnsrostad potatis, syrlig tomatsallad och ett kryddsmör utöver det vanliga.
Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser
- 1 kg potatis
- rapsolja
- salt
Smör Café de Paris
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk tabasco
- 1 tsk worcestersås
- 1 tsk tomatpuré
- 1 kruka färsk persilja
- 1 kruka färsk timjan
- 1 tsk curry
- 0,5 tsk vinäger
Tomatsallad
- 1 kg tomat, i blandade färger
- 2 bananschalottenlökar
- 1 msk vitvinsvinäger
- olivolja
Stekta svampar
- 4 portabellosvampar (stora, använder du mindre svampar så ta fler)
- 25 g smör
- 4 klyftor vitlök, krossade
- rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 grader. Halvera potatisarna och lägg i en ugnssäker form. Blanda med rapsolja och salt. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
- Hacka hela persiljekrukan men bara hälften av timjankrukan. Skala och finhacka schalottenlöken.
- Stek all smaksättning till kryddsmöret, förutom örter och smör, med hälften av schalottenlöken medelvärme så alla smaker blommar ut. Låt svalna något. Mixa sedan smöret med den halva hackade timjanen, hälften av den hackade persiljan och det som stekts. Mixa tills smöret har blivit lätt rött.
- Skär tomaterna i trevliga bitar. Lägg på ett fat och strö över resten av schalottenlöken och persiljan. Droppa på olivolja, vinäger och salt. Låt stå.
- Ta bort foten på svampen. Krossa vitlöken med knivbladet men skala den inte.
- Värm en stor stekpanna, i med rapsolja och stek svamparna gyllene på båda sidorna. Använd ett lock och pressa svampen så den får mycket stekyta.
- Lägg ned en klick smör på slutet samt krossad vitlök och timjan. Ös svamparna med smöret, salta och peppra.
- Ta ut potatisen.
- Lägg svamp och potatis på en tallrik och servera med kryddsmöret och tomatsalladen.