Stekt gös med pressad potatis

Stekt gös med pressad potatis
Foto: Tv4

Stekt gös med pressad potatis

0

18 ingredienser

3 h

Stekt gös med pressad potatis, vitvinssås och picklade polkabetor blir en festlig rätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklade betor

  • 250 g beta (polkabetor)
  • 2 cm färsk ingefära
  • 0,75 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,25 dl vatten

Stekt gös med potatis

  • 8 potatisar (normalstora)
  • 4 gösfiléer (hjälmargös)
  • 20 sockerärtor

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 champinjoner
  • 2 msk persilja, hackad
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl fiskfond
  • 2-3 cm sidfläsk
  • 2,5 dl grädde
  • ev citronsaft
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Picklade betor
    Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna med mandolin.
  2. Skala och skiva ingefäran tunt.
  3. Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära i en kastrull. Låt svalna.
  4. Fyll glasburkar med skivade betor. Häll över den kalla lagen tills det täcker och låt stå i minst 2 timmar före servering.
  5. Stekt gös med potatis
    Koka potatisen, ställ åt sidan och låt vila.
  6. Stek gösen gyllenbrun på varje sida, ca 1 minut per sida.
  7. Stek sedan även sockerärtorna i 2 minuter.
  8. Pressa potatisen med en potatispress.
  9. Vitvinssås
    Hacka schalottenlök, champinjoner och persilja grovt och fräs i en kastrull med lite smör.
  10. Slå sedan på vitt vin och låt reducera ner tills en fjärdedel återstår.
  11. Tillsätt fiskfonden och lägg i sidfläsket. Låt även fonden reducera ner tills cirka en fjärdedel återstår.
  12. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  13. Häll i grädden och låt såsen reducera ner tills den blir lite krämigare i konsistensen.
  14. Saknas syra i såsen så tillsätt en skvätt pressad citron. Salta och peppra efter smak.
  15. Servering
    Servera gösen med potatismos, sås, sockerärtor och picklade polkabetor.