Stekt abborre med dillpotatismos och citronsås

Stekt abborre med dillpotatismos och citronsås
Foto: Tv4

Stekt abborre med dillpotatismos och citronsås

Av: Mikael - Degerfors

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h

En klassisk rätt bestående av stekt abborre med dillpotatismos och citronsås är aldrig fel.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Dillpotatismos

  • 10 potatisar
  • 2 dl mjölk
  • 35 g smör
  • 1 kruka dill
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Abborre

  • 1 kg abborrfilé, byxad
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 citroner, till servering

Citronsås

  • 2 msk gul lök, hackad
  • 2 msk morot, i små tärningar
  • smör, till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lagerblad
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk citronsaft, och lite rivet citronskal
  • 0,25 krm farinsocker
  • 2 msk smör, rumsvarmt

Servering

  • ärtskott
  • 4 msk lingonsylt

Gör så här

Dillpotatismos

  1. Koka potatisen, häll av vattnet och krossa tillsammans med mjölken och smöret. Vänd ner dill och smaka av med salt och peppar.

Abborre

  1. Krydda fisken med salt och vitpeppar, stek någon minut på var sida i rikligt med smör. Stek samtidigt snittytan på citronen och servera till fisken.

Citronsås

  1. Fräs löken och morotstärningarna i smör. Häll över vin, buljong och grädde. Lägg i två lagerblad, salta och peppra, låt såsen koka upp och sedan sjuda i 15 minuter.
  2. Blanda i gurkmejan för att ge såsen färg, samt citronsaft och citronskal. Smaka av med farinsocker. Red av med lite maizenaredning eller mjöl. Tillsätt 2 msk rumstempererat smör. Sila såsen före servering.

Servering

  1. Garnera med ärtskott och servera med rårörd lingonsylt.