Kantarellsoppa med västerbottentoast

POPULÄRT
Stefans krämiga kantarellsoppa
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Kantarellsoppa med västerbottentoast

15 ingredienser

40 min

En krämig kantarellsoppa är alltid en bra idé när skogen är fylld av denna ljuvliga svamp. Perfekt som förrätt eller som här - en hel varmrätt med tillhörande västerbottenstoast. Magiskt gott och dessutom enkelt.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 300 g kantareller, rensade och grovt hackade
  • 2 schalottenlökar, grovhackade
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl standardmjölk
  • salt
  • rapsolja (till stekning)

Toast

  • 8 skivor vitt bröd
  • 100 g Västerbottensost, grovt riven
  • 1 knippe dill
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • rapsolja

Gör så här

Soppa

  1. Fräs kantarellerna i en panna med lite olja. Stek tills all vätska försvunnit från kantarellerna och de fått fin färg.
  2. Tillsätt lök, vitlök och citronskal i kastrullen och fräs några minuter. Häll i buljongen och reducera till hälften.
  3. Häll i grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter så soppan går ihop.
  4. Mixa soppan hastigt med stavmixer så att det blir bitar av kantareller kvar i soppan, smaka av med salt och citronsaft.

Toast

  1. Bred smör på bröden och lägg på Västerbottensost på fyra av dem, lägg på dill och tryck på de resterande brödskivorna.
  2. Doppa i grädden och stek gyllenbruna i smör och rapsolja, servera direkt.