En matig paj består alltid av ett pajskal, äggstanning och en god fyllning. Den här fyller vi med spenat, tomat och fetaost. En gott, grönt inslag på julbordet.
Pajskal: Skär kallt smör i små tärningar och finfördela det i vetemjölet. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst 1 timme eller över natten. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och täck bottnen på en form med löstagbar botten. Nagga och förgrädda skalet i 10 minuter. Låt skalet svalna.
Grovhacka spenaten och hacka vitlöken. Fräs spenat och vitlök i olivolja i några minuter. Tärna osten och skiva tomaterna. Vispa upp äggen till äggstanningen, tillsätt mjölk, salt, peppar och örtkryddor.
Sänk ugnsvärmen till 175°. Lägg spenatblandningen i pajskalet och fördela fetaosten över. Häll över äggstanningen och lägg tomatskivorna överst. Grädda i ca 45 minuter. Låt pajen vila i 10 minuter innan den skärs upp.