Spenat- & grönkålssoppa med tahinikikärtor

Spenat- & grönkålssoppa med tahinikikärtor
Foto: Green Kitchen Stories

Spenat- & grönkålssoppa med tahinikikärtor

18 ingredienser

Recept: Green Kitchen stories

Spenat och grönkål som bas i denna soppa gör den klimatsmart! Välj gärna eko för den biologiska mångfalden. Också viktigt med eko för på citronen – både för miljön men också för de som odlar citronerna.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk lök.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per portion.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 krm chiliflakes
  • 500 g spenat, färsk
  • 330 g grönkål, färsk
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar

Tahinidränkta kikärtor

  • 3 msk tahinipasta
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron, saften
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • salt
  • peppar
  • 1 burk kikärtor, kokade

Gör så här

  1. Värm olivoljan i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och chili och fräs dem mjuka. Tillsätt spenat, grönkål och muskot och låt steka i någon minut.
  2. Häll sedan på vatten och buljongtärning, koka upp och låt sedan sjuda i ca 20 minuter. Soppan kan nu antingen mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, båda varianterna är goda.
  3. Vispa ihop tahini, olja och citronsaft i en skål. Tillsätt persilja, salt och peppar och rör ihop. Häll i kikärtorna och blanda så att de blir helt täckta av dressingen.
  4. Servera soppan i skålar med en klick yoghurt eller med en stor sked tahinikikärtor.
TIPS!
Beräkna din klimatpåverkan här!
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus

Läs mer