Kökets favoriter glasguide

Spelar glasets form egentligen någon roll för smaken?

Vitvinsglas, rödvinsglas, tumbler och champagnecoupe. Vilken typ av glas passar till vilken dryck? Spelar det verkligen någon större roll vilket glas man väljer? Läs det här innan du dricker öl ur vinglaset nästa gång!

Glasets form påverkar smakupplevelsen mer än vad man kan tro! Prova själv genom att smaka på samma vin ur ett vinanpassat glas och sedan ur en kaffekopp. Det är knappt man kan tro att det är samma vin! 

Lika viktigt som det är att välja rätt glas, är hur man håller i glaset. Glas med fot skall hållas i foten så att dryckens temperatur håller sig optimal.

Välj glas som passar vintypen

Fyllig bordeaux, frisk pinot noir eller fruktig chardonnay? Olika vintyper är relativt lätta att känna igen även om man inte är vinproffs. Men smakupplevelsen påverkas både av glasets form och storlek. 

Vinglasets form är snävare upp mot kanten för att hålla kvar aromerna i glaset. Vinglas klassificeras ofta till vit- och rödvinsglas samt champagneglas. Vitvinsglas är lite mindre än rödvinsglas men beroende på syrligheten kan även vita viner kräva lite större glas.

Fyll glaset upp till max en tredjedel, så att aromerna får plats i glaset ordentligt. Om glaset fylls i för mycket kommer aromerna att fly från glaset och vinet kommer smaka annorlunda än det är tänkt.

När du en gång smakat vin från ett glas med rätt form och storlek kommer smakupplevelsen att vara oförglömlig!

Champagneglas

Det finns vanligen tre sorters champagneglas. Tulpanglas - ett droppformat glas som bibehåller bubblor och aromer länge. Flute som är mer rakt och högt - också en fördel för bubblorna..... och sen har vi de dekorativa coupeglasen, låga och breda. De är såklart festliga men inte praktiskt för bubblor och doft som flyr snabbt från glaset. Ett idealt glas är med fot, lite smalt och avlångt– så förvaras bubblorna och doften inne i glaset. 

Läs mer om vackra champagneglas här

Ett bra ölglas förvarar skummet

Att hälla ölen rätt i sitt glas är viktig del av ölserveringen. Ölen skall hällas från flaskan till glaset så att flaskans mun vilar mot glasets innersida, så att ölen inte skummar för snabbt. När skummet når glasets kant, låt ölen vila en stund och häll därefter i resten. Även olika ölsorter har sina perfekta glas.

Visste du att?

Häll aldrig andra drycker än öl i ett ölglas! Fett och rester av diskmedel gör att ölets skumtäcke och smak inte utvecklas som det ska. En gammal regel är även att aldrig dricka mjölk ur ett ölglas, detta då äggviteämnen från mjölken kan brännas fast på glasets insida när glaset diskas i hög värme.

Prova att inte dricka ölen för kall. Ljust lager smakar ofta bättre och mer vid 6-10°C, halvmörkt vid 8-12°C. Det är dock du själv som avgör vilken öltemperatur som känns rätt för dig!

I ett rätt format ölglas håller skummet längre och dofterna samt smakerna bevaras bättre. Även ölglas kan ha fot eller ett handtag, för att hålla ölens temperatur sval. Till mörka öl rekommenderas ölglas med rundare botten och bredare mun. Lager smakar bäst när det njuts ur ett rakt glas.

Whiskyglas kallas också tumblerglas eller rocksglas och har oftast en tjockare botten. I dessa dricker man antingen whiskey rent eller blandat som i en drink. Ska du dock prova whisky är tulpanglas att föredra (avsmalnande i toppen). Denna glasform gör att aromerna samlas i upptill i glaset och inte försvinner iväg.