Utvalt från Kökets butik

Spelar glasets form egentligen någon roll för smaken?

Vitvinsglas, rödvinsglas, tumbler och champagnecoupe. Vilken typ av glas passar till vilken dryck? Spelar det verkligen någon större roll vilket glas man väljer?
Läs det här innan du dricker öl ur vinglaset nästa gång!

Glasets form påverkar smakupplevelsen mer än vad  kan tro! Prova själv genom att smaka på samma vin ur ett vinanpassat glas och sedan ur en kaffekopp. Det är knappt man kan tro att det är samma vin! 

Lika viktigt som det är att välja rätt glas, är hur man håller i glaset. Glas med fot skall hållas i foten så att dryckens temperatur håller sig optimal.

Välj glas som passar vintypen

Fyllig bordeaux, frisk pinot noir eller fruktig chardonnay? Olika vintyper är relativt lätta att känna igen även om man inte är vinproffs. Men smakupplevelsen påverkas både av glasens form och storlek. 

Vinglasets form är snävare upp mot kanten för att hålla kvar aromerna i glaset. Vinglas ofta klassificeras till vit- och rödvinsglas samt champagneglas. Vitvinsglas är lite mindre än rödvinsglas men beroende på syrligheten kan även vita viner kräva lite större glas.

1Orrefors Merlot - vinglas med känsla av modern elegans. 2. Riedel Veritas Gamla Världen Pinot Noir Vinglas 71 cl 2-packEtt tunt glas som lyfter fram smakerna! 3. Eva Solos Riesling -vinglas med signifikant snedkant



Fyll glaset upp till max en tredjedel, så att aromerna får plats i glaset ordentligt. Om glaset fylls i för mycket kommer aromerna att fly från glaset och vinet kommer smaka annorlunda än det är tänkt.
När du en gång smakat vin från ett glas med rätt form och storlek kommer smakupplevelsen att vara oförglömlig!

Servera i karaff

Vinet kan även serveras ur en karaff vilket hjälper att framhäva aromerna innan servering. Att servera vin från karaff kallas för vinets dekantering vilket resulterar i optimal smak.



Halsen på karaffen släpper in luft så att vinet kan andas. När du fyller karaffen, se till att hälla vinet långsamt längs karaffens insida för att inte stressa vinet.

4. "Perfection karaff" från danska Holmegaard, rymmer 2,2 liter 5. Finsk designkaraff från finska varumärket Muurla, rymmer 1 liter. 6. Stilren karaff med korklock från ERNST. 7. Karaff från Holmegaards vinserie "Cabernet", rymmer 1,5 liter.

Champagneglas

Champagne serveras traditionellt från klassiska vitvinsglas vilka dessvärre inte bevarar kolsyran i den bubblande drycken. Champagnens friska och mest karakteristiska egenskaper - bubblorna och även doften flyr snabbt från glaset. Ett idealt glas är med fot, lite smalt och avlångt– så förvaras bubblorna och doften inne i glaset. 


8. Klassiska champagneglas i kristall med färgad roséfot från Bitz 9. Glas i tulipmodel för vin och champagne. Igenkänd med sin blå droppe i foten, Orrefors Intermezzo -champagneglas designad av Erika Lagerbielke, har vunnit priset Utmärkt Svensk Form. 10. Snyggt champagneglas i minimal design med kantig karaktär från Iittala 11. Champagneglas med kvadratiska slipskär och svarta detaljer i kristall ur serien Street från Orrefors 12. Smäckert champagneglas som fungerar lika bra till vitvinet, design Eva Solo 13.Elegant, blått champagneglas från Villa Collection, blir som ett smycke på bordet!

Ett bra ölglas förvarar skummet

Att hälla ölen rätt i sitt glas är viktig del av ölserveringen. Ölen skall hällas från flaskan till glaset så att flaskans mun vilar mot glasets innersida, så att ölen inte skummar för snabbt. När skummet når glasets kant, låt ölen vila en stund och häll därefter i resten. Även olika ölsorter har sina perfekta glas.


14. Beer taster ölglas 4-pack från Orrefors. 15. Unikt glas skapat speciellt för ölsorten IPA och dess starka arom och kraftfulla smak, från Orrefors. 16. Munblåsta ölglas framtagna av Eva Solo tillsammans med professionella bryggmästare 17. Ett av fyra olika designade ölglas från Spiegelau, speciellt framtaget för olika aromer. 18. Ölglas med välkänd och rustik design från Iittala


Visste du att?

Häll aldrig andra drycker än öl i ett ölglas! Fett och rester av diskmedel gör att ölets skumtäcke och smak inte utvecklas som det ska. En gammal regel är även att aldrig dricka mjölk ur ett ölglas, detta då äggviteämnen från mjölken kan brännas fast på glasets insida när glaset diskas i hög värme.

Prova att inte dricka ölen för kall. Ljust lager smakar ofta bättre och mer vid 6-10°C, halvmörkt vid 8-12°C. Det är dock du själv som avgör vilken öltemperatur som känns rätt för dig!

I ett rätt format ölglas håller skummet längre och dofterna samt smakerna bevaras bättre. Även ölglas kan ha fot eller ett handtag, för att hålla ölens temperatur sval. Till mörka öl rekommenderas ölglas med rundare botten och bredare mun. Lager smakar bäst när det njuts ur ett rakt glas.


19. Iittala Gaissa dryckglas är en klassiker, designad av Tapio Wirkkala. 20. Sagaform Club -whiskyglas med rundad botten. Glasen kommer med två stora kylstenar som håller whiskyn kall utan att späda ut smaken. 21. Lyngby - whiskyglas är ett elegant val. Glasen passar till fest lika väl som till vardag. 22. Stilrent whiskyglas i kristall från Modern House. 23. Sagaform Club -whiskyprovglas är stilrent utformat för att framhäva whiskyns aromer. Glasen kommer med underlägg gjort av konstläder. ​​

Whiskyglas kallas också tumblerglas eller rocksglas. I dessa dricker man antingen whiskey rent eller blandat som i en drink. Ska du dock prova whisky är tulpanglas att föredra (avsmalnande i toppen). Denna glasform gör att aromerna samlas i upptill i glaset och inte försvinner iväg. 

Se hela glassortimentet på Kökets Favoriter här!