Sparrissoppa med parmesanchips

Foto: Tv4
Sparrissoppa med parmesanchips
13 ingredienser
30 m
En fräsch rätt som inte gör att man blir allt för mätt. Det salta parmesan chipset som väcker matlust fungerar som en aptitretare.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 500 g grön sparris
- 2 l vatten
- 1 msk salt
- 4 schalottenlökar, skalade och finhackade
- 2 msk smör
- 1 dl torrt vitt vin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 5 dl vispgrädde
- 1-2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Parmesanchips
- 150 g parmesanost
- 1 msk färsk timjan, repad
- 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
Gör så här
Soppa
- Skölj sparrisen. Skär bort och släng den nedre torra delen på sparrisen. Skär av knopparna och lägg åt sidan. Skär resten av sparrisen i 2 cm stora bitar.
- Koka upp vatten med salt. När vattnet kokar lägger du i sparrisbitarna, ej knopparna. Låt sparrisen koka 2-3 minuter, häll sedan av i ett durkslag och spola dem med kallt vatten.
- Fräs finhackad schalottenlök i smöret i en kastrull ca 2 minuter. Häll på vitt vin och grönsaksbuljong samt grädde. Rör om och låt det koka upp. Lägg i sparrisbitarna som du har kokat. Låt soppan koka 10-15 minuter.
- Dra soppan åt sidan och häll över i en bunke, mixa den slät med mixerstav. Du kan även köra den i en matberedare.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen och smaka av med salt och svartpeppar.
- Sparrisknopparna garnerar du sedan soppan med vid servering.
Parmesanchips
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
- Riv parmesanen fint på rivjärn. Lägg ut 10 små högar av osten på bakplåtspappret. Tryck till högarna lite lätt med en gaffel. Strö över timjan och grovmalen svartpeppar.
- Grädda chipsen i ca 5 minuter i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna.
- Låt chipsen få svalna innan de ska serveras.