Spansk potatispytt med stekt ägg, persiljesallad och riven mandel

19 röster
30 min
4
Spansk potatispytt med stekt ägg, persiljesallad och riven mandel
30 min
4
4 portioner

Du behöver

Potatispytt

  • 600 g fast potatis
  • 2 röda paprikor
  • 4 klyfta vitlök
  • 200 g syltlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • olja, till stekning
  • 40 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Stekt ägg

  • 4 ägg

Persiljesallad

  • 1 knippe färsk bladpersilja (stort)
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 citron, skalet
  • olivolja

Garnering

  • 40 g marconamandlar (spanska sötmandlar)

Gör så här

  1. Potatispytt
    Skär potatisen i cm-stora tärningar. Skölj dem ordentligt under rinnande kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken fint.
  3. Råstek potatisen i olja. När den börjar bli klar så lägg i paprika och vitlök. Avsluta med syltlök, rökt paprikapulver och smör. Smaka av med salt och peppar
  4. Persiljesallad
    Grovhacka persiljan. Skala och finhacka rödlöken. Blanda med citron och smaka av med olivolja och salt precis före servering.
  5. Stekt ägg
    Värm en stekpanna med matolja. Stek äggen försiktigt så gulan fortfarande är lös. Smaka av med salt.
  6. Toppa med mandlarna. Riv gärna över lite mandel för extra finess.
  7. Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från grönsakerna och örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din spanska potatispytt. /Köket-redaktionen
26 oktober 2019