Spansk kikärtsgryta med vegansk aioli

Spansk kikärtsgryta med vegansk aioli
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Spansk kikärtsgryta med vegansk aioli

21 ingredienser

30 min

Mustig och saffransdoftande allt i ett-gryta där riset kokar med från början. Till serveras en vegansk aioli där du ersätter ägg med kikärtsspad.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 3 msk olja
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl ris
  • 1 burk färdigkokta kikärtor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4-5 dl vatten
  • persilja, till servering

Aioli

  • 0,5 dl kikärtsspad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk citron, saft
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skala och hacka lök och vitlök smått. Skär resten av grönsakerna i trevliga lite större bitar.
  2. Häll av kikärterna, spara 0,5 dl av spadet.Ta din största gryta och sätt på hög värme. Tillsätt olja, lök och vitlök. Stek i 5 minuter.
  3. I med zucchini och paprika samt avrunna kikärter och okokt ris, rör runt och stek någon minut till. Häll i paprikapulver samt saffran och rör runt.
  4. Tillsätt vatten, krossade tomater och buljongtärning. Salta och peppra. Låt koka tills riset är färdigkokt.

Aioli

  1. Häll kikärtsspad och dijonsenap i en hög kanna och häll på oljan. Mixa med stavmixer i 20 sekunder till en majonnäs. Smaksätt med riven vitlök, citronsaft, salt och peppar.
  2. Servera grytan med aioli och hackad persilja.