Spaghetti vongole - Paolo Robertos recept

0 röster
50 m
4

Musslor kokta i vin tillsammans med pasta är riktigt enkelt att tillaga, men det blir gudomligt gott. En riktigt klassisk italiensk rätt som passar lika bra till vardag som fest.

Receptet är ur boken Mat från gudarnas stig, Bonnier Fakta.

Visa mer
50 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg vongolemusslor (eller hjärtmusslor)
  • vatten
  • salt
  • 2 msk vatten
  • 4 msk vitt vin
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 8 stjälkar bladpersilja
  • 1 msk smör
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 1,5 msk bladpersilja, hackad
  • bladpersilja, att garnera med
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten.
  2. Kontrollera att alla musslor är stängda. Öppna musslor knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Kasta även trasiga musslor.
  3. För att få ut eventuell sand ur musslorna: låt dem ligga i rikligt med kallt, saltat vatten (ungefär 1 matsked salt per liter vatten) i 30 minuter, och häll sedan av vattnet. Upprepa proceduren tills vattnet är klart och fritt från sand.
  4. Lägg alla musslor i en kastrull med 2 msk vatten, vin, olja, vitlök, persiljestjälkar, 0,5 tsk salt och en nypa peppar.
  5. Lägg på ett lock och låt musslorna koka upp och sedan sjuda på svag värme i 3–5 minuter.
  6. Plocka upp och kasta de musslor som inte har öppnat sig.
  7. Sila av spadet och smaka av det med salt. Ställ åt sidan så länge.
  8. Plocka ut musslorna ur sina skal, men spara ca 5 musslor per portion för att garnera med.
  9. Koka pastan i lättsaltat vatten, 2 minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen.
  10. Häll av vattnet i ett durkslag, men spara lite för att eventuellt späda pastan.
  11. Häll tillbaka pastan i kastrullen och rör i smör och sedan musselspadet.
  12. Låt spaghettin koka i spadet tills den är “al dente”.
  13. Häll av nästan allt spad (utom cirka 0,5 dl), och blanda sedan noga ner de urplockade musslorna och hackad persilja. Smaka av med salt.
  14. Lägg upp pastan på tallrikar och garnera med musslor i skal och persilja. Servera genast.

Laddar fler recept...