Spaghetti vongole

spaghetti vongole
Foto: Isabella Morrone
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Spaghetti vongole

9 ingredienser

30 min + tid i vatten

Havets godaste pasta med smak av vitlök, chili och musslor. Perfekt helgmiddag att bjuda på. Servera med bröd så ser du till att det inte blir några goda såsrester över!

Ingredienser

portioner
 • 2 kg hjärtmusslor
 • 1 klyfta vitlök
 • färsk bladpersilja, ca 5 msk finhackad
 • chiliflakes
 • salt
 • svartpeppar
 • olivolja
 • 400 g spaghetti (på durumvete)
 • 0,5 l vitt vin

Gör så här

 1. Lägg vongolemusslorna i en bunke med vatten, lägg gärna i lite salt så dom inte får en chock, tvätta dom noga, man vill att dom öppnar sig och spottar ut sanden. Byt vatten ett par gånger, bästa är om dom kan ligga i vattnet några timmar så kan sanden få komma ut. Kasta alla som inte sluter sig eller som är trasiga.
 2. När dom är tvättade kan man även knacka en mussla mot en bit hushållspapper på bänken, om det kommer ut sand, (det blir en mörk fläck på pappret) kasta den eller låt den ligga lite längre i vatten.
 3. Koka upp en kastrull med saltat vatten, salta gärna med grovsalt.
 4. Hetta upp en djup stekpanna eller wokpanna, en stor kastrull går också bra. Hitta ett lock som passar till. Häll i ca 3 msk olivolja samt en skalad vitlöksklyfta.
 5. Stek tills den får lite färg åt det gyllene hållet. Tillsätt de tvättade musslorna, stek dom under någon minut eller två. Rör om eller om du kan, slunga musslorna.
 6. Tillsätt det vita vinet, låt koka en stund under lock tills alla musslorna öppnat sig.
 7. Lyft upp musslorna med en hålslev och sila buljongen så all sand försvinner. Låt buljongen småkoka på medelvärme.
 8. Koka pastan enligt anvisningar på paketet, ta bort ca 3-4 minuter, häll av pastan men spara 2 dl vatten.
 9. Lägg i pastan i buljongen och häll i ca 1 dl pastavatten, låt koka och rör konstant med pincett. Fortsätt att rör och koka tills pastan är färdig, om den skulle bli torr under kokning tillsätt mer vatten och rör. Tänk att det är som en risotto som kokar i buljong.
 10. När pastan är klar, tillsätt persilja, en nypa chiliflakes (går bra utan) och musslor, rör om och smaka av. Oftast är det mycket salt smak på musslorna i sig samt pastavattnet så det brukar inte behövas salt.
 11. Servera och njut!