Sotad och gravad lax med rom på rågbröd

Sotad och gravad lax på rågbröd
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Sotad och gravad lax med rom på rågbröd

13 ingredienser

30 m + 3 h i kylen

Sotad och gravad lax på rågbröd med äggröra, forellrom och krasse blir en god och lyxig rätt att servera till helgen.

Ingredienser

portioner

Sotad och gravad lax

  • 1 bit lax, färsk
  • 50 g salt
  • 50 g strösocker
  • 5 svartpepparkorn, krossade
  • 1 knippe dill

Servering och äggröra

  • 1 kruka krasse
  • 1 knippe gräslök
  • 4 skivor rågbröd
  • 50 g smör
  • 6 ägg
  • 50 g forellrom
  • salt
  • peppar

Gör så här

Dag 1: Grava laxen

  1. Blanda ihop salt, socker, peppar och lägg blandningen över laxen. Låt laxen ligga 2-3 timmar i rumstemperatur.
  2. Lägg sedan hackad dill över laxen och ställ i kylen över natten.

Dag 2: Sota laxen

  1. Torka av laxen med en ren handduk. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor.
  2. Hetta upp en panna utan fett och sota laxen en minut på vardera sida innan servering.

Servering och äggröra

  1. Klipp smörgåskrassen, skär gräslöken fint och rosta rågbrödet.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i äggen i kastrullen. Rör äggen sakta till en härlig äggröra. Rör i en smörklick i slutet i äggröran och salta och peppra.
  3. Servera den sotade och gravade laxen på rågbröden tillsammans med äggröra, forellrom och krasse.