Sotad och gravad lax på rågbröd

2 röster
30 m + 3 h i kylen
4
Sotad och gravad lax på rågbröd
Foto: Tv4

Sotad och gravad lax på rågbröd med äggröra, forellrom och krasse blir en god och lyxig rätt att servera till helgen.

Visa mer
30 m + 3 h i kylen
4
4 portioner

Du behöver

Sotad och gravad lax

  • 1 bit lax, färsk
  • 50 g salt
  • 50 g socker
  • 5 svartpepparkorn, krossade
  • 1 knippe dill

Servering och äggröra

  • 1 kruka krasse
  • 1 knippe gräslök
  • 4 skivor rågbröd
  • 50 g smör
  • 6 ägg
  • 50 g forellrom
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Dag 1: Grava laxen
    Blanda ihop salt, socker, peppar och lägg blandningen över laxen. Låt laxen ligga 2-3 timmar i rumstemperatur.
  2. Lägg sedan hackad dill över laxen och ställ i kylen över natten.
  3. Dag 2: Sota laxen
    Torka av laxen med en ren handduk. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor.
  4. Hetta upp en panna utan fett och sota laxen en minut på vardera sida innan servering.
  5. Servering och äggröra
    Klipp smörgåskrassen, skär gräslöken fint och rosta rågbrödet.
  6. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i äggen i kastrullen. Rör äggen sakta till en härlig äggröra. Rör i en smörklick i slutet i äggröran och salta och peppra.
  7. Servera den sotade och gravade laxen på rågbröden tillsammans med äggröra, forellrom och krasse.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...