Sörmländsk hjortstek med hasselbackspotatis och kantarellstuvning

Sörmländsk hjortstek med hasselbackspotatis och kantarellstuvning
Foto: TV4

Sörmländsk hjortstek med hasselbackspotatis och kantarellstuvning

Av: Lena - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

2 h

Saftig hjortstek med brunsås, rårörda lingon, kantarellstuvning, haricots verts och hasselbackspotatis. En riktigt paradrätt!

Dryck: Rött vin, Apothic Red

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hjortstek

  • 1 bit morot
  • 0,25 äpple
  • 1,5 kg hjortstek
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 dl vatten

Hasselbackspotatis

  • 12 potatisar
  • 50-60 g smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,25 dl honung, flytande

Brunsås

  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten (eller mjölk)
  • 2 dl sky, från hjortsteken
  • 0,5 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • sockerkulör, brun

Kantarellstuvning

  • 40 g smör
  • 400 g kantareller
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

lingon rårörda

  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl lingon, fysta

Smördegskrustader

  • 4 smördegsplattor

Servering

  • 100 g haricots verts

Gör så här

Hjortstek

  1. Hacka morot och äpple i mindre bitar. Bryn steken i smör i en lagom stor stekgryta tillsammans med moroten, äpplet, salt och vitpeppar. Späd med 0,5 dl vatten. Stick in en stektermometer, lägg på locket och låt steken tillagas på svag värme på spisen i ca 1,5-2 timmar, till 65 grader i innertemperatur.
  2. Håll koll så det inte blir torrt i grytan och späd i så fall med mer vatten. Krydda mer om du tycker att skyn är smaklös. Låt steken vila i folie några minuter när den är klar. Spara skyn!

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala tolv medelstora potatisar och skiva dem, men inte så det går igenom. Ta gärna ett träskaft och skär emot.
  3. Lägg potatisarna i en smord form och ställ in i ugnen. Pensla potatisarna med smör efter en stund och strö över salt, peppar, ströbröd och lite honung. Rosta potatisen tills den är mjuk, ca 30 minuter.

Brunsås

  1. Rör ihop vetemjöl och vatten eller mjölk tills det blir klumpfritt. Tag 2 dl sky från steken och låt sjuda i en kastrull, rör ner mjölblandningen lite i taget tills det blir tjockt, allt kanske inte går åt. Låt sjuda några minuter.
  2. Späd med grädde tills såsen blir lagom tjock och låt sjuda någon minut under omröring. Smaka av med salt och peppar. Häll i lite sockerkulör för färgens skull.

Kantarellstuvning

  1. Smält smör i en kastrull. Lägg ner svampen i det smälta smöret och låt puttra sakta i ca 10 minuter. Gör en redning mjöl, mjölk och 0,5 dl grädde. Rör ner redningen i svampen och låt puttra 2 minuter. Tillsätt resterande 1 dl grädde och låt puttra 1 minut. Smaka av med salt och peppar.

Rårörda lingon

  1. Lägg sockret på de frusna lingonen rör om och låt stå tills de tinat och blivit saftigt. Rör så om med en gaffel och tryck sönder lingonen tills det blir en härlig blandning.

Smördegskrustader

  1. Låt plattorna tina och dela dem på mitten. Skär ut ett lock en bit från kanten på varje platta. Lägg dem på plåt. Ställ in dem i ugn 225 grader i ca 4,5-5 min. De ska svälla upp. Ta ut dem och ta bort locken och fyll krustaden med svampstuvningen och lägg på locket.

Servering

  1. Koka haricots vers i lättsaltat vatten i 5-6 minuter.
  2. Skiva upp köttet och servera allting tillsammans.