• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Soppduo med smak av rot & skog

Soppduo med smak av rot & skog
Foto: Tv4

Soppduo med smak av rot & skog

2

11 steg att laga

25 ingredienser

30 m

Karl-Johansvampsoppa och kronärtskockssoppa med vitlöksbröd och krispig topping blir en lyxig förrätt till middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Jordärtskockssoppa:

  • 800 g jordärtskocka
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 3 dl vatten

Topping:

  • smör
  • 20 cm purjolök
  • 2 äpple, små
  • 0,5 tsk rörsocker
  • salt

Karl-Johansvampsoppa:

  • 2 msk smör
  • 50 g torkade Karljohansvamp
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk sherry
  • 2 msk vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Vitlöksstjärnbröd:

  • 4 skiva formfranska
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad timjan

Gör så här

  1. Jordärtskockssoppa
    Skala och hacka jordärtskockorna. Häll ner grädden i en kastrull och lägg ner jordärtskockorna.
  2. Låt sjuda 10–15 min. utan lock. När de mjuknat, kör den slät med en mixerstav.
  3. Slå i äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar. Värm upp soppan och späd den med vatten till lagom konsistens.
  4. Topping
    Skiva purjolöken tunt och finhacka äpplena.
  5. Fräs upp en klick smör i en panna och stek på purjolök och äpplen tillsammans med salt och råsocker (ca. 2–3 min.).
  6. Karl-Johansvampsoppa
    Lägg smöret i en gryta, lägg den torkade svampen och låt vätskan dra ur under värme.
  7. Häll i hackad schalottenlök och pressa i en vitlöksklyfta. Låt puttra ca 2min.
  8. Häll på sherry, vin kycklingbuljong och grädde. Koka ihop soppan ca 10 min på svag värme.
  9. Mixa med en stavmixer så att soppan blir slät. Smaka av med salt och peppar.
  10. Vitlöksstjärnbröd
    Stansa ut stjärnor ur formfranskan. Smält smöret, pressa i en vitlöksklyfta. Pensla stjärnorna och strö över timjan.
  11. Lägg Stjärnorna på en plåt. In i ugnen med övervärme på ca 200grader i ca 3-8 min. Stjärnorna ska få färg.