Soppa på gröna ärtor med musslor, caviar och pilgrimsmussla

Soppa på gröna ärtor med musslor, caviar och pilgrimsmussla
Foto: TV4
Roland Persson KK
Roland Persson KK

Soppa på gröna ärtor med musslor, caviar och pilgrimsmussla

Av: Roland Persson

Från: Kockarnas kamp

14 ingredienser

1 h

Crème ninon är det franska namnet på denna gröna ärtsoppa. Här serverad med lyxiga tillbehör som caviar och tartar på pilgrimsmussla.

Tips! Musslorna serveras inte i soppan utan används i receptet enbart till fonden. Men de går fint att plocka ur sina skal, vändas i majsmjöl och sedan friteras i olja och serveras som snacks.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 75 g schalottenlök
  • 7,5 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk rapsolja
  • 300 g gröna ärtor
  • 60 g kaviar (osetra malossol)
  • 4 pilgrimsmusslor, i skal
  • 2 msk olja, druvkärneolja
  • 4 tsk yuzujuice
  • ätbara blommor
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tvätta musslorna och släng de som är trasiga och inte stänger sig.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Hetta upp rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt musslor och vänd runt, tillsätt sedan schalottenlök och vin. Lägg på ett lock och låt koka tills musslorna har öppnat sig.
  4. Sila av fonden från musslorna i en ny kastrull. Låt koka några minuter. Häll sedan på grädden och låt koka tills det får en bra smak.
  5. Tillsätt ärtorna och låt koka någon minut. Ta från värmen och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
  6. Öppna pilgrimsmusslorna och ta ut musslorna, ta bort rommen och muskeln från från musslorna.
  7. Skär musslorna i 3 mm bitar. Blanda dem med yuzu, druvkärnolja, salt och peppar .
  8. Fixera sedan blandningen/tartaren i en ring i en varm djup tallrik. Täck pilgrimstartaren med kaviar.
  9. Garnera med ätbar blomma och häll vid servering soppan i tallriken.