Sommarwraps med grillad lax, äggröra och sparris

koket.se
Sommarwraps med grillad lax, äggröra och sparris
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Sommarwraps med grillad lax, äggröra och sparris

22 ingredienser

Ernst Kirchsteigers recept på goda sommarwraps med grillad laxsida, äggröra med sparris och grillade körsbärstomater.

Stompa »

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Äggröra med sparris och vitlök

  • 4-5 klyftor vitlök
  • 2 skivor vitt bröd, gärna kantskuret (behöver inte vara färskt bröd)
  • 6 msk olivolja
  • 200 g grön sparris
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3-4 msk vitvinsvinäger
  • 8 ägg
  • salt
  • peppar

Grillad laxsida med skinn

  • 1 kg färsk lax med skinn
  • 1 förp ansjovisfilé
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 citron, rivet skal
  • salt
  • malen svartpeppar
  • aluminiumfolie

Grillade kvisttomater

  • 5 kvistar körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • mjuka tunnbröd, se recept i faktaruta (eller stompa)

Gör så här

Äggröra med sparris och vitlök

  1. Börja med att skära upp sparrisen i 3 cm långa bitar. Kolla änden på sparrisen så den inte är träig, i så fall skär bort en bit längst ner.
  2. Skala 4-5 rejäla vitlöksklyftor och lägg dem i en mortel och stöt sönder klyftorna. Lägg i brödet och stöt ihop det med vitlöken. Tillsätt sedan vitvinsvinäger och blanda runt tills det blir som en slags deg eller pasta.
  3. Häll i olivolja i en stekpanna och lägg i sparrisen. Rör med jämna mellanrum runt tills sparrisen fått färg. Tillsätt lite vinäger, lite vatten och salt så att sparrisen får koka lite. Vattnet kommer att dunsta bort och sparrisen kommer fortsätta att stekas. Lägg gärna på ett lock.
  4. Knäck och slå ihop äggen i en bunke.
  5. Ta brödpastan och blanda ner i pannan med sparrisen och stek den tills den får färg. Häll då på äggen och tillsätt paprikapulvret. Rör om tills ägget har blivit krämigt (inte för länge). Smaka av äggröran med salt och peppar.

Grillad laxsida med skinn

  1. Lägg laxen i aluminiumfolie med skinnsidan nedåt. Ta gärna en lite grövre foliesort som passar för grillning så att man inte riskerar att fisken faller ut.
  2. Ta sedan sardellerna/ansjovisen och fördela jämt över laxen. Häll sedan ansjovisspadet över fisken. Detta fungerar som en del av saltningen av laxen. Ta sedan fänkålsfrön och sprid ut över hela laxen. Salta och peppra men var varsam med saltet då ansjovisen redan är salt.
  3. Ta sedan en citron och skölj väl. Riv sedan citronskal över fisken. Var noggrann så det bara blir det gula på skalet, inte det vita då det ger en besk smak.
  4. Ringla till sist över olivolja över fisken och nyp sedan ihop folien som en båt så att ingen luft kommer ut. Lägg sedan hela paketet på grillen. Grilla i ca 20-25 min, tills fisken känns stum, ta då bort paketet från grillen och öppna upp.

Grillade kvisttomater

  1. Lägg tomatkvistarna på ett fat och häll olivolja över. Salta och peppra. Låt stå och marinera en stund. Lägg sedan på hela kvistarna på grillen och grilla dem till önskad färg, gärna zebraradig.
  2. Lägg grillad lax, äggröra och tomater i ett gott tunnbröd och rulla ihop dina sommarwraps.