Rabarbersoppa med jordgubbar och vaniljkvarg

Rabarbersoppa med jordgubbar och vaniljkvarg
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Rabarbersoppa med jordgubbar och vaniljkvarg

3

8 ingredienser

15 min

Dessertsoppa med rabarber och jordgubbar. Toppas med vaniljkvarg och kardemummaskorpor.

Ingredienser

portioner4
  • 4-5 stänglar rabarber
  • 1 l vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 l jordgubbar
  • 1 vaniljstång
  • ca 1 dl ev portvin
  • 3 dl vaniljkvarg
  • kardemummaskorpor

Gör så här

  1. Karamellisera sockret i en tjockbottnad kastrull, skaka lite försiktig kastrullen när man ser att sockret börjar få en bärnstensfärg. Upprepa detta tills sockret har fått en jämn konsistens.
  2. Häll i vattnet och låt sockret lösas upp.
  3. Skär vaniljstången i hälften och skrapa ur vaniljfröna och lägg både fröna och stången i soppan.
  4. Låt sockervattnet koka upp och häll i portvinet.
  5. Skär små stavar av rabarbern och lägg i på slutet, ta soppan av plattan så rabarberna behåller sin spänst och har ett litet tuggmotstånd.
  6. Skär upp jordgubbarna i fina bitar och lägg i strax före servering. Toppa med vaniljkvargen och kardemummaskorpor.