Ernst rustika bröd med ajvar och oliver

43 röster

Bröd med Ajvar och oliver är en god förrätt eller ett tilltugg till maten.

Visa mer

Du behöver

  • 1 förp jäst
  • 1 msk salt
  • 3 tsk honung
  • 0,5 l fingervarmt vatten
  • 10 dl mjöl
  • 3 msk olivolja
  • 5 msk Ajvar relish
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Bröd med Ajvar och oliver: Smula ner jästen i en bunke. Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan och blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.
14 augusti 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept