Somennudlar med svamp och marinerat ägg

2 röster
4
Somennudlar med svamp och marinerat ägg
Foto: Frida Ronge

Frida Ronges recept på en riktig lyxig nudelrätt med shiitake, enoki och marinerat ägg. 

Tips! Du kan smaksätta tsukemono med wakamealger, chili eller ingefära.

Visa mer
4

Du behöver

Tsukemono/pickles

  • 5 gröna tomater
  • 1 knippe rädisor
  • 200 g skärbönor/vaxbönor
  • 1 bit rättika (ca 1 dm) eller morötter
  • 2 dl risvinäger
  • 4 dl mirin
  • salt

Marinerade ägg

  • 4 ekologiska ägg, rumstempererade
  • 2 dl ljus soja
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl mirin
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 1 tsk chiliflakes eller sriracha

Dashi

  • 8 dl vatten
  • 50 g kombualger
  • 50 g bonitoflingor

Buljong

  • 8 dl dashi
  • 2 msk mirin
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 msk salt
  • 1-2 tsk ingefära, riven

Servering

  • 4 knippen somennudlar (ca 300 g torra = 1 paket)
  • 100 g shiitake
  • 100 g enoki
  • 2 noriark
  • 1 knippe salladslök
  • 20 g torkade wakame

Gör så här

  1. Tsukemono/Pickles
    Halvera tomaterna och skrapa ur kärnorna. Normalsalta tomater med samma mängd du skulle saltat en fisk för stekning. Låt tomaterna stå och dra i kyl över natten.
  2. Behåll rädisorna hela, skär bönorna i 3-4 cm stora bitar. Skala och skär rättika/morot i tunna skivor eller i mindre bitar om 2-3 cm.
  3. Blanda risvinäger och mirin, häll det över grönsakerna och låt dem stå i 2 dagar. Håller minst 2 månader i kyl.
  4. Marinerade ägg
    Koka upp vatten och koka normalstora rumstempererade ekologiska ägg i 6 min. Spola äggen i ett par minuter i iskallt vatten. Skala äggen.
  5. Blanda ihop alla övriga ingredienser och låt äggen marineras i 12 h.
  6. Dashi
    Torka av kombualgen. Värm upp vattnet till att det nästan kokar, 80-90 grader, med kombualgen. Dra av vattnet från spisen, tillsätt bonitoflingor och låt svalna. Sila genom chinoise (finmaskig sil).
  7. Buljong
    Värm upp dashin och tillsätt övriga ingredienser.
  8. Servering
    Ånga svampen i tills den blir tillagad och salta försiktigt. Finhacka salladslöken och blötlägg algerna i kallt vatten. Klipp noriarket i smala strimlor eller större rektangulära bitar.
  9. Värm upp buljongen, dela de marinerade äggen på hälften. Koka nudlarna i ca 2 min.
  10. Servera alla ingredienser i en skål eller med alla ingredienser separat i små skålar.
9 mars 2018

Laddar fler recept