• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Somennudlar med svamp och marinerat ägg

Somennudlar med svamp och marinerat ägg
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Somennudlar med svamp och marinerat ägg

10 steg att laga

30 ingredienser

Frida Ronges recept på en riktig lyxig nudelrätt med shiitake, enoki och marinerat ägg. 

Tips! Du kan smaksätta tsukemono med wakamealger, chili eller ingefära.

Ingredienser

portioner4 portioner

Tsukemono/pickles

  • 5 gröna tomater
  • 1 knippe rädisa
  • 200 g skärbönor (eller vaxbönor)
  • 1 bit rättika eller morötter [ca 1 dm]
  • 2 dl risvinäger
  • 4 dl mirin
  • salt

Marinerade ägg

  • 4 ägg, rumstempererade (ekologiska)
  • 2 dl japansk soja
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl mirin
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 1 tsk chiliflakes eller sriracha

Dashi

  • 8 dl vatten
  • 50 g kombu, alger
  • 50 g bonitoflingor

Buljong

  • 8 dl dashi
  • 2 msk mirin
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 msk salt
  • 1-2 tsk ingefära, riven

Servering

  • 4 knippe somennudlar [ca 300 g torra = 1 förp]
  • 100 g shiitakesvamp
  • 100 g enoki
  • 2 nori
  • 1 knippe salladslök
  • 20 g torkade wakame

Gör så här

  1. Tsukemono/Pickles
    Halvera tomaterna och skrapa ur kärnorna. Normalsalta tomater med samma mängd du skulle saltat en fisk för stekning. Låt tomaterna stå och dra i kyl över natten.
  2. Behåll rädisorna hela, skär bönorna i 3-4 cm stora bitar. Skala och skär rättika/morot i tunna skivor eller i mindre bitar om 2-3 cm.
  3. Blanda risvinäger och mirin, häll det över grönsakerna och låt dem stå i 2 dagar. Håller minst 2 månader i kyl.
  4. Marinerade ägg
    Koka upp vatten och koka normalstora rumstempererade ekologiska ägg i 6 min. Spola äggen i ett par minuter i iskallt vatten. Skala äggen.
  5. Blanda ihop alla övriga ingredienser och låt äggen marineras i 12 h.
  6. Dashi
    Torka av kombualgen. Värm upp vattnet till att det nästan kokar, 80-90 grader, med kombualgen. Dra av vattnet från spisen, tillsätt bonitoflingor och låt svalna. Sila genom chinoise (finmaskig sil).
  7. Buljong
    Värm upp dashin och tillsätt övriga ingredienser.
  8. Servering
    Ånga svampen i tills den blir tillagad och salta försiktigt. Finhacka salladslöken och blötlägg algerna i kallt vatten. Klipp noriarket i smala strimlor eller större rektangulära bitar.
  9. Värm upp buljongen, dela de marinerade äggen på hälften. Koka nudlarna i ca 2 min.
  10. Servera alla ingredienser i en skål eller med alla ingredienser separat i små skålar.