Saffransrulltårta med lingon
Saffransrulltårta med lingon
11 ingredienser
Rulltårta är en klassisk favorit. Här har vi spetsat till den något med saffran i botten och en fyllning av lingon och smörkräm. Kakan passar utmärkt till adventsfikat! Receptet kommer från boken Sockerkakor.
Ingredienser
Tårtbotten
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl [120 g]
- 2 tsk bakpulver
- 1 g saffran, finmalen [2 förp]
- 0,5 dl vispgrädde
Smörkräm
- 200 g osaltat smör, rumsvarmt
- 0,5 dl florsocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning
- 2,5 dl lingonsylt (eller rårörda lingon)
- 1,5 dl Strösocker, till garnering
Gör så här
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Rör försiktigt ner dem i äggvispet. Tillsätt grädden och rör om.
- Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten på
- det. Grädda i mitten av ugnen i 240 grader cirka 5 minuter. Strö på sockret till garneringen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bottnen och vänd den uppochner. Låt svalna något. Dra försiktigt bort papperet.
- Vispa samman smöret och båda sockersorterna till en luftig kräm. Bred ut lingonsylten så den täcker hela bottnen. Bred därefter på smörkrämen.
- Vik in 1 centimeter från långsidan och rulla ihop så hårt du kan. Förvara kakan i frysen och ta fram för upptining cirka 2 timmar före servering.