Snabbgravad öring med västerbottenkräm

Snabbgravad öring med västerbottenkräm
Foto: TV4

Snabbgravad öring med västerbottenkräm

16 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • ca 300 g öring, filé
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk torkad dill
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2-2,5 dl rapsolja
  • 4 skivor kavring
  • ca 30 g smör

Picklad gurka

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 gurka

Till servering

  • grönkålschips
  • löjrom (eller anna rom)
  • körsbärstomater

Gör så här

Snabbgravad fisk

  1. Blanda samman socker, salt och dill i en liten skål.
  2. Ta en hel bit öringfilé, plocka bort eventuella ben som är kvar, fördela kryddblandningen över båda sidorna och förvara i en plastpåse i kylen i ca 3-4 timmar.
  3. Vänd på öringen med jämna mellanrum.

Västerbottenkräm

  1. Värm grädden och ta bort från plattan.
  2. Riv ner osten, rör om tills all ost smält, låt svalna.
  3. Mixa äggulorna tillsammans med ostblandningen med en stavmixer, ha i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar, krämen ska bli tjock som en majonnäs och alldeles glansig.
  4. Smaka av med salt.

Kavring

  1. Mixa eller riv kavringen till ett smul, smörstek tills det blir knaprigt, ca 5 minuter.

Picklad gurka

  1. Skär gurkan lövtunt, antingen med en mandolin eller osthyvel, pickla i minst 2 timmar. Detta kan man gärna göra en dag innan.

Uppläggning

  1. Här kan man välja att lägga upp per portion på assietter eller på ett större fat att ha på buffén.
  2. Börja med kavringen, sen lägger man resterande i små högar, det ska vara lite utav varje överallt, så man får med lite utav allt i en tugga.