Snabb midsommartårta i långpanna
Snabb midsommartårta i långpanna
19 ingredienser
1 h
Den här enkla tårtan bakar du snabbt i en långpanna. Perfekt när tiden och orken inte riktigt räcker till.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Sockerkaka
- 200 g smör
- 1 dl mjölk
- 5 ägg
- 3 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ev 1 citron, saften
Vaniljkräm
- 3 äggulor
- 3 msk majsstärkelse
- 0,75 dl strösocker
- 2 dl mjölk (3 %)
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
- 20 g smör, rumsvarmt
Dekor och montering
- 5 dl grädde
- 0,5 msk strösocker
- 2 l färska jordgubbar
- färsk citronmeliss
- florsocker
Gör så här
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Ta fram en långpanna som är ca 25x35 cm. Klä den med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölken och låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och luftigt med en elvisp eller en köksassistent.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
- Tillsätt därefter smöret och mjölken, vänd runt ytterligare lite till. Smaka eventuellt av med saft från en citron.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Känn med en sticka, den ska vara helt torr.
- Ta ut och låt svalna helt.
Vaniljkräm
- Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
- Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
- Häll ner den varma gräddmjölken i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
- Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
- När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
- Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger mot krämen och låt svalna helt i kylen.
Dekor och montering
- Tryck små hål i sockerkakan med skaftet från en slev. Tryck inte hela vägen ner till botten.
- Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa ner krämen i hålen.
- Vispa grädde och strösocker lätt och luftigt. Bred grädden på kakan och dekorera med jordgubbar, citronmeliss och florsocker.
- Skär upp i rutor vid servering.