Smulpaj med röda vinbär

Smulpaj med röda vinbär
Foto: Frida Wismar

Smulpaj med röda vinbär

12 ingredienser

40 min

"Av alla bär jag fyller mina pajer med är röda vinbär min absoluta favorit. Det syrliga bäret tillsammans med den söta smuldegen är en fantastisk kombination. Jag tycker att det ska vara smul både under och över fyllningen. Servera en god hemlagad vaniljsås till detta och du är i himmelriket!" /Stephanie

Pajen bakas i en form om 24-26 cm i diameter.

Ingredienser

portioner6 - 8

Smuldeg

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker

Fyllning

  • 4 dl röda vinbär
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk strösocker

Vaniljsås

  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,75 dl rörsocker
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 2 dl mjölk (3 % fetthalt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor (medelstora) [120 g]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret och nyp ihop med vetemjöl och strösocker till en smulig deg. 

  3. Lägg 1/3 av smuldegen på botten av pajformen. 

  4. Blanda vinbär med potatismjöl i en bunke. 

  5. Fyll på med vinbär ovanpå smuldegen i formen och strö över strösocker.
  6. Fördela resterande smuldeg på vinbären. 

  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. 

  8. Servera pajen ljummen tillsammans med vaniljsås.