Underbart god middag med torrimmad och smörstekt torskrygg serverad med en precis lagom krämig potatisgratäng, brynt smör och generöst med färskriven pepparrot.
600 g torskrygg (i portionsbitar, gärna med skinn)
100 g smör, att bryna
färsk pepparrot
smör, till stekning
Potatisgratäng med purjolök
900 g fast potatis
1 purjolök (liten)
2 klyftor vitlök
5 dl grädde
salt
svartpeppar
Garnityr
färsk timjan (eller färsk dill)
Gör så här
Håll skärmen tänd
Salta fisken lätt runtom och låt den stå och rimmas en liten stund medan du fortsätter med resten.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala potatisen, strimla purjolöken och finhacka vitlöken.
Fräs purjolöken mjuk och glansig i lite smör.
Tillsätt vitlök, grädde, salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp.
Skär potatisen i tunna skivor och vänd ned i gräddkoket. Låt sjuda 3–4 minuter.
Häll över allt i en gratängform och gratinera i ugnen ca 20–25 minuter, tills potatisen är helt mjuk.
Hetta upp en stekpanna med smör. Stek fisken varsamt till en innertemperatur på 48–50 grader, gärna längre tid på skinnsidan. Ös fisken med smöret under stekningen.
Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt det få en gyllene färg medan du vispar hela tiden så att det inte bränns.
Servera torskryggen tillsammans med den krämiga potatisgratängen. Skeda över lite brynt smör och toppa med riven färsk pepparrot. Dekorera med timjan eller dill.