Smörstekt torskrygg med pepparrot och potatisgratäng

NYHET
Smörstekt torskrygg med pepparrot och potatisgratäng
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Smörstekt torskrygg med pepparrot och potatisgratäng

11 ingredienser

50 min

Underbart god middag med torrimmad och smörstekt torskrygg serverad med en precis lagom krämig potatisgratäng, brynt smör och generöst med färskriven pepparrot.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Torsk

  • 600 g torskrygg (i portionsbitar, gärna med skinn)
  • 100 g smör, att bryna
  • färsk pepparrot
  • smör, till stekning

Potatisgratäng med purjolök

  • 900 g fast potatis
  • 1 purjolök (liten)
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Garnityr

  • färsk timjan (eller färsk dill)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Salta fisken lätt runtom och låt den stå och rimmas en liten stund medan du fortsätter med resten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  3. Skala potatisen, strimla purjolöken och finhacka vitlöken.
  4. Fräs purjolöken mjuk och glansig i lite smör.
  5. Tillsätt vitlök, grädde, salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp.
  6. Skär potatisen i tunna skivor och vänd ned i gräddkoket. Låt sjuda 3–4 minuter.
  7. Häll över allt i en gratängform och gratinera i ugnen ca 20–25 minuter, tills potatisen är helt mjuk.
  8. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek fisken varsamt till en innertemperatur på 48–50 grader, gärna längre tid på skinnsidan. Ös fisken med smöret under stekningen.
  9. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt det få en gyllene färg medan du vispar hela tiden så att det inte bränns.
  10. Servera torskryggen tillsammans med den krämiga potatisgratängen. Skeda över lite brynt smör och toppa med riven färsk pepparrot. Dekorera med timjan eller dill.